2013. már 19. Monty H.
Tribord Kostalde dzseki

Tribord Kostalde dzseki

Régóta kerestem túrázásra is alkalmas vékony széldzsekit, lehetőleg olyat, amelyik nem gagyi műszálas képződmény, de nincs is túlbonyolítva, apróra összecsomagolható, esetleg még meg is fizethető. Aztán egészen más apropóból szétnéztem a Decathlonban, és a vitorlás felszereléseknél akadtam rá egy pofás dzsekire...

triborddzseki1.jpgA Tribord gyártmánya egyszerű, de célszerű kialakítású. Egyszínű változatokban létezik, pirosban, sötétkékben, feketében és bézsben.

triborddzseki2.jpgA 100%-ban poliészter külső réteg tapintásra kellemes, nem az az igénytelen műszál, amit oly sok kabátnál alkalmaznak mostanság. Nem csak az anyaga, a varrások is vízállóak, és ez használat közben is bebizonyosodott.

triborddzseki5.jpg

A kapucni kétoldalról szűkíthető, használaton kívül behajtogatható a magas gallérba. Ez utóbbit teljesen felcipzározott állapotában a kelleténél szűkebbnek éreztem, bár nem kizárt, hogy vitorlás kabátoknál ez bevett eljárás. A mandzsetta beszabályozását tépőzáras pánttal végezhetjük.

triborddzseki3.jpgA bélés világosszürke színű - ezt a gallérnál talán jobb lett volna a külső héj színére cserélni. A NOVADRY nevű lélegző réteg, illetve a hálós belső biztosítja a szellőzést, mely tapasztalataim szerint valóban jól működik.

triborddzseki6.jpgKét cipzáros külső zseb mellett egy tépőzáras belső zsebet is kapunk, bal oldalon, a mellkas vonala alatt. Úgy vélem, a másik oldalra is érdemes lett volna egyet tenni, nem is szólván egy kisebb külső, kar- vagy mellzsebről.

triborddzseki4.jpgAmi ezenfelül még hiányérzetet keltett bennem: a dzseki aljáról hiányzik az összehúzó zsinór. Egy vitorlás dzseki, amin nincs ilyen, enyhén szólva nem tűnik alkalmasnak arra, hogy vízen, esőben és szélben, hullámok közepette kielégítően funkcionáljon, s tegyük hozzá, túrakabátnál is elvárható (sőt, általában szériatartozék) az ilyen kiegészítő. (Mint megtudtuk, azóta ezt a problémát már orvosolták.) Ráadásul a ruhadarab alsó peremén eleve ott van a visszahajtás, vagyis a helye megvan! Ismét egy ruhaátalakításban járatos barátomhoz fordultam, aki megerősítette, hogy a probléma viszonylag egyszerűen megoldható. Egy rövidáruboltban vásároltam tehát durván másfél méter hosszú gumizsinórt, hozzá elfűződobokat. A befűzés és a kivezetés helyén rögzített apró fémkarika elhelyezése mellett szükség volt még egy fontos betoldásra: személy szerint ugyanis kifejezetten rondának tartom azt a megoldást, hogy a maradék zsinór elöl lengedezzen a szélben, ahogy egyes polárpulcsikon megfigyelhető. Ezért a belső peremre, a kivezetőnyílások mellé három pici heveder került felvarrásra, melyekre a kilógó zsinórvégeket rá lehet tekerni. Ezzel a módosítással a dzseki már valóban jól használható, mint vékony, szél- és vízálló külső réteg.


Magashegyi és téli gyalogtúrákon, illetve városi környezetben is jól bevált. Hideg, de enyhébb időben, softshell-kardigánnal kiegészítve akár síelésnél is használnám, bár zsebeinek csekély száma sajnos ez ellen szól...



Köszönöm Dinónak az átalakításban,
Bozótnéger kollégámnak a fotózásban nyújtott segítséget.

Szólj hozzá

tuning házilag értékelés ruházat