2013. ápr 04. Bozótnéger
M-Tramp Bergen hátizsák

M-Tramp Bergen hátizsák

A Bergen hátizsákokról szóló cikkeink sorában szóljunk most egy hazai termékről. Az M-Tramp 100 literes hátizsák majdnem mindenben megegyezik a Highlander Bergennel.

bergen mtramp 01.jpgAz M-Tramp tudomásunk szerint a szolnoki Reintex katonai bolt saját márkája. Az M-Tramp Bergenje gyakorlatilag a Highlander Bergen másolata. (Hivatalosan nem nevezik Bergennek, mi hívjuk így, mivel felépítését tekintve megegyezik a klasszikus Bergen hátizsákokkal.) Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezúttal egy jól sikerült másolatról van szó, első pillantásra alig van eltérés. Ebbe is került összehúzható térelválasztó, amellyel a belső nagy teret kettéoszthatjuk. A gyöngyvászon anyagában vagy a varrások minőségében mi nem találtunk jelentős különbséget.

Pozitívumként tapasztaltuk, hogy az oldalzsebek teljesen kompatibilisek mind a Highlanderrel, mind az eredeti Bergennel, vagyis arra is felcipzározhatóak. Ezek az oldalzsebek együtt - a többi Bergenhez hasonlóan - egy kis egynapos hátizsákot alkotnak a hozzájuk mellékelt két kis vállpánttal, de az is megoldható, hogy csak az egyiket használjuk fel erre.

bergen mtramp 06.jpg

Jelentős változtatást látunk viszont a hátizsák hordrészén. A párnázat egy lágyabb vászon borítást kapott, de ami ennél is lényegesebb, hogy variálható hátmagasságú lett. Nos ez elsőre remek ötlet, viszont a rögzítés módja sajnos nem tökéletes. Gyakorlatilag egy pontba van bekötve középen, amelyet a vállpánton még 1-1 heveder próbál stabilizálni. Ezt szerintünk néhány további hevederrel még tovább finomíthatták volna. Így viszont a hátizsák érzékenyebb lett az oldalirányú kilengésre, habár ez nem elviselhetetlenül zavaró.

bergen mtramp 02.jpg
A hátizsák fejrészébe belevarrva egy esővédő huzatot is találunk. Kellemes meglepetés ez az újítás, a gond vele az, hogy ez az esővédő egy fölöslegesen vastag anyagból készült, más esőhuzatokkal összevetve, amely így túlságosan nagy térfogatú és nehéz. Ráadásul hozzá van varrva a hátizsákhoz. Ez utóbbira nem találok ésszerű magyarázatot. Az esős angol vidékre tervezett Bergeneknél még csak-csak elfogadnám, hiszen valószínűleg ott minden túrán szükség lehet egy ilyenre, ám idehaza fenntartanám a jogot, hogy megítéljem, elviszem-e magammal a hétvégére, vagy esőre nem kell számítani, és akkor fölöslegesen cipelném. Szerencsére a varrás könnyen kifejthető, így házilag megoldható az esőhuzat eltávolítása. Ha ezt megtesszük, akkor felszabadul a hátizsák fejének egyik rekesze, amelyet mondjuk csak egy kis tépőzárcsík fog, de mégy így is hasznos lehet például egy poncsó hordozására. Kisebb tárgyakat viszont a zárhatatlansága miatt ne tegyünk ide. A lenti képen látható példányon már nincs rajta az esőhuzat.

bergen mtramp 04.jpg

bergen mtramp 03.jpg

Van még egy negatívum amit meg kell említeni: ez pedig a hátizsák váza. Ez egy fordított U alakú cső, amely belülről merevíti a zsákot a hátunk körül. A cső maga nem tűnik problémásnak, annál inkább annak rögzítése. Ezt ugyanis mindössze egy egyszerű, 3 cm széles heveder pánt tartja középen, illetve a két sarkára rásimuló gyenge vászondarab, amelyekből egyébként könnyen kicsúszik, így azok nem tartanak semmit. Ez nagyon sajnálatos, mivel így a váz nem marad elég fixen, ráadásul néhány kiemelt ponton túlzottan terheli-feszíti és így amortizálja a hátizsák anyagát, ahelyett, hogy eloszlana a terhelés. A Bergen zsákoknál ugyanez a dolog általában erős, többrétegű tépőzárral vagy patenttel lezárt vászon-tokozattal van megoldva, érthetetlen, hogy pont ezt a dolgot nem tudták lemásolni.

mtramp-belseje.jpg

Kb. hat évnyi (igaz, nem kifejezetten intenzív) használat után a zsákon nem tapasztaltunk komolyabb amortizációt.

Ha a fenti hibákon javítana a gyártó, én ezt a zsákot kifejezetten jó szívvel tudnám ajánlani, már csak kedvezőbb ára miatt is. Akkor ez volna a ”magyar Bergen”, amely elég megtisztelő név lehetne egy hazai gyártmányú hátizsákra nézve, és angol rokonai előtt sem kellene szégyenkeznie.

bergen mtramp 05.jpg

Összefoglaló

Név: M-Tramp 100 literes hátizsák

Negatívumok:

  • A tetején levő zseb cipzárja hátrafelé néz
  • Elkélne rá még egy-két külső zseb
  • Esőhozat túl nehéz és bele van varrva
  • Belső váz rögzítése nem megfelelő

Pozitívumok:

  • Tartós gyöngyvászon, tartós cipzárak
  • A katonai változathoz képest kifinomultabb
  • A leszedhető zsebek eleve rendelkeznek variálható vállpánttal
  • Belső térelválasztó
  • Külső rögzítési pontjainak hála bővíthető
  • Kényelmes
  • Állítható hátmagasság
  • Mellékelt esőhuzat
  • Magyar termék

Arról sajnos nincs információnk, hogy jelenleg gyártják-e, kapható-e még, és ha igen, milyen színváltozatokban.

Szólj hozzá

hátizsák értékelés bergen