2010. már 30. Monty H.
Viper taktikai zsák

Viper taktikai zsák


Úgy sejtem, nem mi vagyunk egyetlenek, akik, ha hátizsákról van szó, a mindennapokban is szeretünk egy vagányabb, kulturált színű és kellően sokoldalú darabot magunknál tartani. Sajnálatos, hogy sokáig nehéz volt ilyen zsákot találni. Az utóbbi években viszont több gyártó – közöttük a brit Viper is – ugrott a témára.

A szóban forgó terméket általában „3 napos, MOLLE-kompatibilis taktikai zsákként” emlegetik. Két színben, feketében és olajzöldben kapható. Akinek esetleg ezek nem jönnek be, nyugodtan szétnézhetnek más gyártók kínálatában, mivel ezt a fazont mostanában számos cég gyártja, más színekben is. Ár tekintetében azonban jelentős különbségek lehetnek: míg a Viper most (2010 eleje) 15-20 ezer forintos áron kapható, az Eagle ugyanilyen terméke 60 ezer forint felett van.

A zsák űrtartalma 45 liter körül van. Négy külön rekesszel rendelkezik: elöl egy pici zseb (iratoknak és lapos tárgyaknak), mögötte egy közepes rekesz, amögött pedig a fő raktér, melynek hátsó belső falán találunk még egy vizestömlőnek való, nem lezárható tokot is. Az első három cipzárral zárható.

Anyaga erős, közepesen vastag gyöngyvászon. Belső oldalát gumiszerű réteggel tették vízállóvá. A varrások elég strapabírók, másfél éves kitartó használat után is oké, bár a vállpánt felső tövénél idővel szerintem lesznek gondok. Kétoldalt 2-2 vízszintes beszabályozó-heveder húzódik, mindkettő dugzáras csattal zárható. A zsák egyik gyenge pontja, hogy egyes példányokon ezen csatok elfűzője könnyedén kiereszt, amikor nem feszül eléggé (értsd: amikor a zsák nincs teljesen tele). A vállpántokon két-két D-gyűrű figyel, ahova elsősorban a vizestömlő szívócsövét érdemes rögzíteni, melyet amúgy a zsák tetején található, a felső hordfogantyú alatti, elasztikus csíkkal fedett nyíláson keresztül tudunk kivezetni. A MOLLE-rendszer tagjaként oldalt, alul és elöl számos rögzítőhevedert találunk, ahova MOLLE-tokokat (illetve a zsákhoz adott, leszedhető hevederek segítségével szinte bármit) rögzíthetünk. A felső hordfogantyú két oldalán is akad rögzítőpánt, illetve két elfűzős heveder is rögzítésre került oldalt, amivel hosszabb, keskenyebb tárgyakat (pl. túrabotot) tudunk rögzíteni.

Helyet kapott rajta derékpánt és mellpánt is. Mindkettő eltávolítható, ami nagy segítség, mivel gyári beállításban a mellpánt olyan magasan van, hogy egyeseknek a nyakát szorítaná, a derékpántot pedig nem mindenki szokta kihasználni. Aki mégsem szeretné leszedni, az megteheti, hogy a hátul-alul felvarrt hurkokba beakasztva hátravezeti és ott csatolja össze a derékpánt két szárát. A zsák hátsó oldalán egy nagyobb és egy kisebb, keskenyebb tépőzár teszi lehetővé a nemzeti hovatartozási jelvény, illetve a névszalag rögzítését.

Összességében remek darab, az én igényeimnek eddig tökéletesen megfelelt. Többször is használtam városban és terepen, akár dugig tömve, és meglepően sok dolgot bele tudtam passzírozni. Ami viszont mostanra egyértelmű lett, hogy a gyöngyvászon külső felülete egy-két helyen óhatatlanul kikopik: a derékrészen az állandóan ugyanúgy gyűrődő felületen kilyukadt – ezt egy bőrfolt vagy egy széles vászonheveder felvarrásával fogom megoldani. Hosszú távon a belső gumiborítás is szét fog repedezni,  főleg a felső részeken, illetve a vállpántok rögzítése is kienged majd (ez már most látszik), de ez minden ilyen jellegű hátizsáknál problémát jelent.

 

Nemrég volt alkalmunk megvizsgálni a Viper újabb, olcsóbb kivitelű darabját is, mely néhány szempontból eltér.

  • A hátoldalt kipárnázták a más zsákoknál is alkalmazott lyukacsos-szivacsos párnázattal. Ez kényelmesebb viselést tesz lehetővé, ugyanakkor egyes vélemények szerint felsőruházatunk hátrészét hajlamos „felszöszösíteni”, illetve javítani biztosan nehezebb lesz
  • A dugzáras csatok elfűzője szerencsére nem ereszt ki magától.
  • A vállpánt D-gyűrűi műanyagból készülnek.
  • Kisebb szemű cipzár váltotta fel a nagyobb szeműt. 
  • A rávarrt hevederek színe picit elüt a gyöngyvászonétól, de ez igazából részletkérdés.
  • A csatokról, illetve magáról a zsákról hiányzik a Viper-logo. (Ám a gyártótól megtudtuk, ez is az ő termékük.)


Ami az árat illeti, 14-15 ezer forintba kerül az olcsóbb kivitel, a drágábbik pedig már 20 ezer forint felett van.

Összefoglaló

Név: Viper taktikai hátizsák
Szín: olajzöld vagy fekete
Űrtartalom: 45 liter

Negatívumok:

  • A dugzáras csatok elfűzői egyes példányokon eresztenek
  • A kisebb szemű cipzár nem tűnik olyan tartósnak

Pozitívumok:

  • Elegáns taktikai jelleg
  • Viszonylag tartós
  • Átgondolt kialakítás
  • Belső tok a vizestömlőnek
  • Moduláris jelleg és tépőzáras foltok
Szólj hozzá

viper hátizsák molle