2023. máj 05. B0zót
Erdőjáró Rúfusz – gyerekkönyv a természetjárásról és bushcraftról

Erdőjáró Rúfusz – gyerekkönyv a természetjárásról és bushcraftról

Csehországban komoly hagyománya alakult ki a természetjárásnak, táborozásnak, illetve a woodcraft-bushcraft tevékenységnek. Sokaknak Magyarországon is ismerősen cseng például Mirko Vosátka neve, aki az itthon is fontos alapműnek számító Természetjárók enciklopédiáját írta. Talán nem is csoda, hogy éppen cseh szerzőtől jelent meg ismét egy könyv ebben a témában, Erdőjáró Rúfusz címmel. Ezúttal azonban nem táborozási kézikönyvről beszélünk, hanem egy rajzokban bővelkedő mesekönyvről, amely elsősorban a gyerekeket célozza, de felnőttként ugyanannyira élvezetes nézegetni.

erdojaro_rufusz_bushcraft_termeszetjaro_mesekonyv.jpgA mese főszereplője Erdőjáró Rúfusz, egy kortalan, kb. 25 és 65 év közé bárhova beilleszthető szakállas férfiember, aki városi életet élve hétközben végig arról ábrándozik, hogy de jó kaland lesz, ha majd hétvégén sikerül kijutnia a természetbe. Ő egyébként így saccra egy rutinos túrázó vagy egy középhaladó bushcrafter tudásszintjével bír, egyedül jár vadkempingezni, megismeri az alapvető ehető vadgyümölcsöket, szikravetővel gyújt tüzet, és imádja a felszerelését rendezgetni, valamint gyűjti a késeket… Szerintem telitalálat ez a karakter, hiszen mind a hazai, mind a külföldi bushcraftos, vadkempingezős közegben sokakra ráillik ez a személyleírás.

A könyv szerzője és egyben illusztrátora David Dolenský, egy fiatal cseh grafikus, aki diplomamunkája keretében készítette el a kötetet a Prágai Iparművészeti Egyetemen. Ő maga a lengyel határ menti Óriás-hegység egy kis falujából származik. Prágába kerülve hiányolta a természet közelségét, így barátaival kijárt a hegyekbe, erdőkbe, kint aludni, tüzet gyújtani, főzőcskézni és kanalat faragni. Ezen élményei jelentős inspirációt jelentettek számára a könyv elkészítéséhez. Kérdésemre elárulta, hogy a főszereplő karakterét bizonyos mértékig saját magáról formázta, legalábbis a belső tulajdonságok tekintetében. Azt is megtudtam, hogy jelenleg egy barátjával már dolgoznak egy új köteten, amelyben Rúfusz horgászni indul.

A magyar kiadás kapcsán érezhető volt számomra, hogy törekedtek az igényes fordításra. A tűzgyújtás fejezetnél ugyan található néhány pontatlanul használt szakkifejezés, de azt gondolom, ezeken talán felülemelkedhetünk, különösen annak fényében, hogy ez mégiscsak egy gyerekkönyv, miközben akár a legendás hírű SAS túlélési kézikönyv is hemzseg a fordítási hibáktól. Itt azonban még az olyan apró részletekre is figyeltek, mint az egyik ábrán, a könyvespolcon látható könyv, a Két kis vadóc címe. Ez ugyanis klasszikusnak számít a természetjárás irodalmában, még akkor is, ha idehaza közel száz évvel ezelőtti kiadása óta már kissé feledésbe merült.

erdojaro_rufusz_felszereles-lista.jpg

Aktív természetjáróként számomra felnőtt fejjel is nagyon szerethető ez a mesekönyv. Az alaptörténeten és a főszereplő karakteren, valamint egyes utalásokon és poénokon túl ehhez a képi világ tesz hozzá nagyon sokat. Az illusztrációkon felismerhetőek, beazonosíthatóak bizonyos jellegzetes felszerelési tárgyak, kések, szerszámok, aki járatosabb a témában azoknak nemegyszer akár a konkrét gyártó – termékvonal – terméktípus szintjén is. De a kopasz, kigyúrt, tetovált military boltos eladó, a városi környezet, vagy épp a felfestett turistajelzés, de talán (a sok hegyet és fenyvest leszámítva) a természeti környezet és az élővilág ábrázolása is mind olyanok, amelyek magyar szemmel is nagyon ismerősek, ezek idehaza is épp így néznek ki. További pozitívumnak tartom azt is, hogy van egy ismeretterjesztő, szemléletformáló hatása is a műnek, nem csak az eszközök, de a táborozási kultúra, a természet- és környezetvédelem vagy az élővilág bemutatása terén is.

A kiadó oldalán 6-13 éves korosztálynak ajánlják a kötetet, ám megkockáztatom, hogy egy óvodás korú számára éppúgy érdekes lehet, szülői felolvasással és egy-két magyarázattal kiegészítve. Például egy kedves barátom hároméves kisfiának jelenleg ez a kedvenc meséje.

Túrázós, vadkempingezős, bushcraft-rajongó kisgyerekes apukáknak – és persze gyermekeiknek – kötelezően ajánlott darab!

Erdőjáró Rúfusz
Eredeti cím: Rufus zálesák
Írta és rajzolta: David Dolenský
Fordította: Peťovská Flóra
Csirimojó Kiadó, 2023
44 oldal

Szólj hozzá

mesekönyv gyerekkönyv természetjárás táborozás bushcraft