2017. már 17. Monty H.
100 halálos technika a túléléshez

100 halálos technika a túléléshez

Egy hajdani SEAL útmutatója

Túlélőkönyvek ritkán kerülnek a sajtó kereszttűzébe. És ha nagyon előrerohannék, már most elsüthetném, hogy "most sem", mert ez nem is igazi túlélőkönyv... De ez a kijelentésem bővebb magyarázatra szorul, úgyhogy ne siessünk ennyire előre. Elég az hozzá, hogy tavaly a magyar boltokban is felbukkant Clint Emerson angol nyelvterületen már nagy sikert aratott útmutatója. És jött a felhördülés... Például a magyar rendőrség részéről. Mert szerintük a kiadvány sokkal inkább a kezdő bűnözők és terroristák számára érdekes, és nem szabadna terjeszteni.

100_halalos_technika.jpg

Tehát miről is van szó? Emerson egykor az amerikai flotta SEAL-alakulatánál szolgált, később a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek dolgozott és sok év tapasztalataiból válogatva írta meg könyvét, melynek eredeti címe 100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture and Surviving Any Dangerous Situation, vagyis a magyar cím és alcím (100 halálos technika a túléléshez: Egy hajdani SEAL kommandós útmutatója az önvédelemhez, az üldözők lerázásához és a vészhelyzetek túléléséhez) nagyjából korrekt, bár a főcímbe én nem tettem volna bele "A túléléshez" megjegyzést. Nemcsak azért, mert az eredetiben sem szerepel, hanem mert félrevezető.

emerson.jpg

A kötetben szereplő eljárások jelentős részének ugyanis köze sincs a túléléshez, inkább a hírszerzői és szabotázsfeladatok végrehajtásához. Az eredeti előszó próbálja előre is tompítani a tartalmat azzal, hogy "Könyvünknek nem az a célja, hogy hatására veszélyes civil réteg jöjjön létre a polgári lakosság köreiből, hanem olyan ismeretek szórakoztató  terjesztése, amelyek mindenképpen jól jöhetnek a legveszélyesebb helyzetekben." Nos, ez nagyon szép, csak épp kissé meggondolatlan. Mert a lehallgatás, a nyomkövető eszköz készítése vagy a biztonsági ajtózár észrevétlen kioldása, neadjisten a Molotov-koktél összebarkácsolása, esetleg a vízi behatolás másik országba, a holttest kockázatmentes eltüntetési módszerei vagy az arcfelismerő szoftverek kijátszása kifejezetten a tilosban járóknak és a különleges ügynököknek értékesek. Utóbbiaknak nyilván megvan a maguk tankönyve vagy tanfolyama, előbbieknek pedig semmi ilyet ne tanítsunk. Ezek mellett persze előkerülnek olyan témák is, mint például a személyes holmik elrejtése a szállásunkon, az orvlövész tűzéből való menekülés, a terrortámadás esetén való bujkálás és a bilincs levétele, melyek a mai zűrzavaros világban egyértelműen hasznos készségnek bizonyulnak és a városi túlélés kapcsán tulajdonképpen relevánsak. De összességében mégis jobban illene ide címnek a 100 tipp a titkos ügynökök fegyvertárából.

100_halalos_technika_oldalpar.jpg

A könyv szerkezete a gyors olvashatóság és a „sok apró érdekességet a népnek”-elv szerint készült: 100 tanács kilenc részben. Általában 2-4 oldal jut egy-egy altémának, melyekhez fixen egy oldal vonalrajz dukál. Az elgondolás nem volna rossz, de máris kitalálható, hogy egyes dolgokhoz ez a terjedelem kevés. Az érintett témák spektruma széles, emiatt aztán az átlagember számára is kivitelezhető (és valóban hasznos) ötletek mellett olyan speciális tippek is szerepelnek itt, melyhez enyhén szólva előképzettség szükségeltetik. A „hogyan hatolj be légi úton egy idegen országba” például csak azoknak érdekes, akik nemcsak repülőgépet tudnak vezetni, de a wingsuitot is kipróbálták már.

Tartalom

1. Előkészületek (álcázott iránytű készítése, autós vészkészlet összeállítása, rögtönzött testpáncél használata, stb.)
2. Behatolás: az ellenséges terület megszállása (beolvadás a környezetbe, magas fal megmászása, a felszerelés álcázása a rejtekhelyen, stb.)
3. Infrastrukturális ismeretek: szállás, közlekedés, fegyverek (zárt búvóhely kialakítása, jármű ellopása, hangtompító készítése, stb.)
4. Megfigyelés, követés és elhárítás (a biztonsági kamerák megtévesztése, gyalogos megfigyelés, rögtönzött infravörös lámpa készítése, stb.)
5. Észrevétlen behatolás (kulcs klónozása, lakat kinyitása, lezárt poggyász felnyitása, stb.)
6. Információgyűjtés (hangrögzítő telepítése, anonim e-mail küldése, információk elrejtése, stb.)
7. Műveleti hozzáállás (Molotov-koktél készítése, rögtönzött robbanóeszköz készítése, gránáttámadás túlélése)
8. Takarítás (hogyan ne hagyjunk magunk után digitális és bionyomot, őrző-védő kutya kicselezése, stb.)
9. Kiszabadulás és menekülés (beülő készítése, szökés autó csomagtartójából, bilincs levétele, stb.)

A magyar fordítás nagy általánosságban megfelelő, de a szakmai hibák most sem maradnak el. Az első ábrán például az ügynök zsebében állítólag egy pillangókés van: nem kell késszakértőnek lennünk, hogy megállapítsuk, az ott egy egykezes bicska. Az SUV-t nyugodtan le lehetett volna fordítani „utcai terepjárónak” vagy simán „terepjárónak";  a „Navy SEAL titkos ügynök” két külön dolog összemosása; a fényképezőgép távkioldója és a vaku távkioldója nagyon nem ugyanaz, és elgondolkodtató, hogy egy lefüggönyözött kocsiból suttyomban fotózó ügynöknek miért lenne szüksége vakukioldóra, mikor ilyen helyzetben vakuzni amúgy is öngyilkosság… Olyan baki is előfordul, melyről nem tudom, hogy fordítási hiba miatt értelmetlen, vagy az író ennyire nem ért hozzá (bár ez valószínűtlen): a hátunknak irányzott félautomata pisztoly működését ugyanis a szöveg szerint blokkolhatjuk, ha hátunkat nekiszorítjuk (!) a csőnek. Aki ilyet leír, nem tudja, hogy a félautomata pisztoly szánja elsütés után hátrafele és nem előrefelé mozog, ergo a hátunkat nekivetni nem sokat ér, de elárulhatom, még ha sikerül is a szán mozgását megakadályozni (például ráfogással), a fegyver akkor is elsüthető, mindössze a hüvelykivetés és a következő lőszer csőre töltése marad el.

100_halalos_technika_oldalpar_2.jpg

A végszó, hogy lehet érdekes dolgokat tanulni innen, és törzsközönségünk nagyja valószínűleg szívesen lapozgatja majd ezt a kötetet is. Maga az elv, hogy tanítsunk az embereknek hasznos készségeket, tiszteletreméltó, de nem ártott volna jobban átgondolni a koncepciót… Pláne a mai vészterhes világ viszonyait ismerve.

A szerzőnek azóta már a vadonban való túlélésről is jelent meg könyve, amely témáját tekintve sokkal jobban illik blogunkra. Ha magyarul is kiadják, feltétlenül beszámolunk róla.

100 halálos technika a túléléshez
Eredeti cím:
100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture and Surviving Any Dangerous Situation
Írta: Clint Emerson
Fordította: Farkas Veronika
21. Század Kiadó 2016
272 oldal

FRISSÍTÉS 2020.11.20. Clint Emerson közelmúltban megjelent életrajzi könyvéről kisebb beszámoló olvasható cikkünk szerzőjének másik blogján.

Szólj hozzá

elemzés túlélés katonai túlélőkönyv