2016. máj 18. Monty H.
A Kinizsi Százas a mi olvasatunkban

A Kinizsi Százas a mi olvasatunkban

A vonatkozó fórumokat elnézve idén is nagy lelkesedéssel indul neki a Kinizsi száz kilométerének az az 1500 résztvevő, aki belefért a már évek óta tomboló létszámkorlátozásba... Ennek kapcsán, egy spontán ötletnek engedve régi túratársammal együtt papírra vetettük a legfontosabb tudnivalókat, méghozzá a túra nevének kezdőbetűinek megfelelően...

k100_milan_es_monty_olvastaban.jpg

Kicsit kiegészítve a fentieket: 

Készülj fel alaposan, lélekben és testben.
Bizony, a fizikai felkészülés mellett nem árt lelkierőt is gyűjteni a megmérettetésre. Ha barátaiddal indulsz, máris megvan a motiváció, hiszen úgyis erről fog szólni a beszélgetések nagy része a túra előtti hetekben. 

Időben tájékozódj a nevezésről és az útvonalról.
A nevezés helyszínei és időpontjai ugyanúgy változnak, mint olykor az útvonal: idén például a kora reggeli nevezés mellett még számos egyéb lehetőséget meghirdettek. Légy tehát résen.

Ne hanyagold el a felszerelésed: gondold át, kérdezz rá, határozd meg, mire lesz szükség.
Ha még nem csináltál ilyet, nyugodtan érdeklődj a fórumokon, illetve saját tapasztalataidat is értékeld újra, s ennek alapján állítsd össze a cuccot. A régi motorosoknak sem árt néha átgondolni, mi az, amin lehetne javítani, vagy mi az, amit le kéne cserélni. 

Indulj lehetőleg barátokkal, társaságban, de ne aggódj, ha elmaradnak, mindig lesznek társaid.
Szép dolog azokkal célba érni, akikkel elindultál, de ez nem mindig jön össze, azonban aggodalomra semmi ok. A melletted talpaló ismeretlen ismerősök egy perc alatt jó barátaiddá válnak. 

Zsebeidben legyen nasi, menetlevél, térkép, telefon, rágógumi, zsebkés, zsebkendő.
Ezen persze lehet vitatkozni, de a lényeg, hogy a legfontosabb és leggyakrabban szükséges apróságok elérhető közelségben legyenek. 

Igyál és egyél eleget: szükséged lesz a folyadékra és az energiára.
Nagy terhelés alatt nem mindenkinek megy könnyen a táplálkozás, pedig az energiát onnan nyerjük. Akármilyen fáradt is vagy tehát, egyél és mellé igyál eleget. A folyadék, a szénhidrát és a só nélkül nem fog menni. 

Száraz és ép lábfejjel könnyebb célba érni: megfelelő zoknit és lábbelit viselj tehát.
Jól bejáratott cipőt és zoknit használj. Ha gond adódna, például feltörik a sarkad, minél előbb kezeld. Legyen ehhez szükséges felszerelés nálad. 

Általában fejben dől el: 50-ig a test, utána a pozitív gondolkodás visz tovább.
Ne feledd, miért indultál neki. Ne add fel. És hallgass egy kis zenét, az mindig jót tesz. 

Zilált elmével, holtfáradtan már nehéz gondolkodni, de éjjel se felejts el inni és enni!
A zombi-üzemmódban is szükség van táplálékra. Figyelj magadra és a társaidra. 

Aranyszabály: 70 után már ne heverj le, mert nem tudsz majd felkelni.
Minél kimerültebb leszel, annál inkább hívogat majd az útszéli fű egy kis leheveredésre. Ne engedj neki. Inkább tarts több, rövid pihenőt, de ekkor már ne állj meg. 

Semmiképp ne felejtsd el átvenni a végén az okleveledet és a jelvényedet. :-)
Emellett a célba érés után, ha van még erőd, nyújts egyet, de csak óvatosan. És leginkább: pihenj. Kiérdemelted. 

Ha bővebben is érdekelnek a K100-zal kapcsolatos tanácsaink, olvasd el ezzel kapcsolatos 6 részes cikksorozatunkat, melyből tájékozódhatsz a felkészülésről, a felszerelésről, a túra menetéről és számos beszámolót is olvashatsz. 

Szólj hozzá

túrázás gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100