2014. feb 20. Monty H.
Bear Grylls: Az élet törvényei

Bear Grylls: Az élet törvényei

Tőlünk nyugatra már évtizedekkel ezelőtt kaphatók voltak olyan életvezetési tanácsadó kötetek, melyeket általában nagynevű sikeremberek írtak, összefoglalva az élethez, az üzlethez, esetleg a párkapcsolatokhoz kapcsolódó leghasznosabb tanácsaikat. Hozzánk ez a trend csak később gyűrűzött be, de megállapítható, hogy akit érdekel a téma, immár van miből válogatnia. A választékot most tovább erősíti a szélsőséges érzelmeket időről időre felkorbácsoló kalandor-világjáró-extrémsportoló Bear Grylls. Könyve, Az élet törvényei tavaly év végén jelent meg nálunk. 

az elet torvenyei.JPGA magyar fordítás címe természetesen összecseng korábbi túlélő-táborozási kalauzáéval, mely A vadon törvényei címen került kiadásra Magyarországon. 

A szerző hetvenöt tanács köré építi mondanivalóját (például „Merj álmodni!”, „Soha ne add fel!”, „A célt kergesd, ne a pénzt!”, „Keress egy jó vezetőt!”). Ezeket egyenként 1-3 oldalon tárgyalja, a tőle megszokott egyszerű és közvetlen stílusban, természetesen megtámogatva saját életéből vett, vagy máshonnan is ismerős élethelyzetekkel és példázatokkal. Sejthető, hogy ezzel a hangvétellel elsősorban a fiatal generációt célozta meg Grylls, és a 276 oldallal ezért igen hamar végezhetünk is. Az író az általánosabb tanácsoktól a specifikusabbakig halad, sorra véve tulajdonképpen minden vagy szinte minden szóra érdemes szempontot. 

“Egy hegy nem csupán leküzdendő természeti akadály, hanem aréna, ahol megmutathatod, milyen fából faragtak. Fenn a hegyekben minden próbatétel egy újabb esély, hogy rátalálj a benned lakozó erőre, amelynek révén életben maradhatsz és diadalmaskodhatsz. Csak annyi kell, hogy hajlandó légy elég mélyre ásni, és elég keményen a megfelelő ideig küzdeni ahhoz, hogy felszínre törjön belőled ez az erő. A legtöbb ember azonban feladja, mielőtt rátalálna. Ezért nem éri el a többség a célját, és ezért nem jut fel a csúcsra.” (163. o.)

A könyv egészén átüt Grylls pozitív életszemlélete, keresztény értékrendje és visszatérő elem a cserkészethez való kötődése is. Grylls nevét túlélős televíziós sorozatai alapján ismerik világszerte, ezekről azonban a könyvben legfeljebb nagyon érintőlegesen emlékezik meg, de tanácsai közt a katonai pályafutásából, extrémsportolói múltjából és a filmforgatások kapcsán átélt kalandokból származó élettapasztalatai vissza-vissza köszönnek. Bár korábbi könyvei alapján kitűnő mesélőnek hihetjük, ezúttal sajnos nagyon visszafogottan anekdotázik saját élményeiből és összesen is csak néhány hosszabb tanulságos történet került a szövegbe. 

“A vadon egyenlővé teszi az embereket. Mindenki tiszta lappal, ismét egyenrangúként indul - az úgynevezett társadalmi pozíciónk mit sem számít. Azt, hogy milyen magasra jutsz, a hozzáállásod határozza meg, nem a múltad.
A vadon rákényszerít minket, hogy a jelenben éljünk és nem érdekli a múltunk vagy a jövőnk. Mindnyájunkat kicsit meztelenné és sebezhetővé tesz, és megnehezíti, hogy elrejtsük, kik is vagyunk valójában. És ebben rejlik a szépsége. Nem hagyja, hogy sokáig színleljünk. A hegyekben az számít igazán, ami tényleg fontos az életben. Például az, hogy valaki megosztja-e veled a kulacsát, ha szomjas vagy. Felajánlja-e az utolsó ragtapaszát, ha felhólyagosodik a lábad, vagy viszi-e helyetted a terhed egy részét, ha teljesen kimerültél. Ezek a jellemvonások adnak valódi rangot az embernek.” (215. o.)

Ami a könyv alakját illeti, egy közepes méretű, és látszólag vastag kötetről beszélünk, ám olvasás közben olyan érzése van az embernek, hogy a tördelést szándékosan igazították úgy, hogy minél nagyobbnak tűnjön a mű. Minden fejezetcím külön oldalon van, ez kapásból 75 oldalt jelent, plusz a fejezetek bevezetői bántóan nagy betűmérettel, a szövegtörzs szintén feleslegesen nagy betűkkel, sorközzel és rövid bekezdésekkel íródott, így gyakorlatilag egy 100 oldal körüli kis alakú könyvecskében elférne az egész igényes szerkesztés mellett. 

A fentiek figyelembevételével tudjuk ajánlani a könyvet főleg az ifjabb korosztály tagjainak.


Az élet törvényei
Eredeti cím: A Survival Guide for Life
Írta: Bear Grylls
Fordította: Rézműves László
Jaffa Kiadó, 2013
276 oldal

Szólj hozzá

elemzés cserkész túlélés túlélőkönyv bear grylls