2013. okt 31. Bozótnéger
Tábori fotel sátorlapból

Tábori fotel sátorlapból

A korábbi cikkünkben ismertetett függőágyon és függőszéken kívül készíthetünk akár tábori fotelt is egy sátorlap felhasználásával.

vaz.jpgSzükségünk lesz két darab hosszú (legalább 2,5-3 méteres, és legalább 6-8 cm vastag) egyenes farúdra.

Ha fenyvesben táborozunk, ott könnyen találhatunk ekkora kiszáradt, de még használhatóan erős törzset, és így élő növényzetet nem kell károsítani az építményhez.

1. A két rudat támasszuk fel ferdén egy élő fára, és kössük meg  bő 2  méteres magasságban, hogy szemből nézve egy A betű alakot formázzanak. Ha találunk ebben a magasságban egy villás ágat, akkor nincs is szükség kötéllel rögzíteni, elég a villába betámasztani őket. 

2. A sátorlapot terítsük ki. Rövidebb átlójára fektessünk durván egy méter hosszúságú, és legalább 3 cm vastag egyenes, kiálló ágaktól megtisztított rudat, majd hajtsuk félbe a rúdon keresztül a ponyvát. Szerencsés, ha ez a rúd legalább két arasszal hosszabb, mint a felállított lábak szélessége. 

uloke.jpg

3. A sátorlap összeérő két sarkát kössük át kötéllel, hasonlóan a függőágynál leírtakhoz.

4. A túllógó kötelekkel kössük fel a faállvány csúcsához a sátorlapot. A benne lévő rudat pedig fektessük fel az állvány két szárára. A magasság megválasztásánál bele kell kalkulálni, hogy a kötél és a sátorlap is nyúlni fog alattunk, és talán az a legjobb, ha ekkor kinyúlva valamivel térdmagasság alatt lesz a pozíciója.

tabori_fotel.jpgfotelben.jpg

5. Nincs más hátra, mint beleülni. A keresztrúd lenyomódik testsúlyunk alatt, és ezzel megfeszíti alattunk a sátorlapot, miközben kényelmesen hátradőlhetünk.

A sátorlap a hosszabban tartó esőktől átázhat, és lévén vastag vászon anyagból, csak lassan szárad meg. Ezt megelőzendő az ülőkénket leszedhetőre is építhetjük, ha a 4. lépésben karabinert használunk a felkötésénél, így használaton kívül vagy eső idejére könnyedén leemelhetjük. Kisebb esőnél az is elég lehet, ha az A-alakú feltámasztásról egyszerűen leemeljük, és függőlegesen hagyjuk lógni a fa alatt. Ekkor csak viszonylag kevés csapadék áztatja majd.

A fenti konstrukció egész gyorsan megépíthető, és tábori körülmények közt ennél kényelmesebb ülőalkalmatosságot aligha lehetne kitalálni.

Szólj hozzá

építmény táborozás testhelyzet bushcraft eszközkészítés sátorlap