2013. júl 23. Monty H.
Tokok az övön

Tokok az övön

Ha már szóba kerültek a derékszíjak, röviden kitérek a rajtuk viselt tokokra is, melyekben a többség elsősorban bicskát, multifogót vagy épp mobiltelefont szokott tárolni. Amint az hamarosan kiderül, itt is érdemes megfontolni egy-két szempontot beszerzés előtt...

Amikor első egykezes bicskámat elkezdtem tartósan magamnál tartani, rövidesen megfogant az igény, hogy ne zsebből kelljen szükség esetén előkotorni. Gyors próbát tettem egy saját készítésű tokkal, de mindenkit bátorítok, forduljon ilyen esetben rögtön egy katonai bolt eladójához, mert - hacsak eszközünk egyedi mérete vagy formája nem igényli - lényegesen egyszerűbb és valószínűleg olcsóbb is a kapható változatok közül válogatni.
kes tok kis1.jpgAz általam legrégebben használt márka a hazai Dobosé, akik jó pár éve gyártanak tokokat, s ezek rendre feltűnnek rendőreink és honvédeink derekán is. Elérhető áron gyártanak jó minőségű termékeket a bilincstartótól a taktikai övig, melyek kialakítása egyszerű és célszerű. Aktuális egykezes bicskám és multifogóm részére már többször is vásároltam tőlük tokokat.
kes tok kis2.jpgA klasszikus bicskatok (hossza 13 cm, szélessége kb. 6,5 cm) annak idején kapható volt függőleges és vízszintes elrendezésben - ma már, ahogy látom csak egyféle létezik, ezen mindkét pozicionálást lehetővé teszi az összesen három pántocska. Ezek közül kettő - a vízszintes elrendezéshez szükséges darabok - az újabb példányokon ráadásul már tépőzáras, vagyis a felfűzés és az eltávolítás egyszerűbb lett (én pedig örömmel látom, hogy a cég reagál a piaci igényekre és fejleszti termékeit).

Létezik ennél nagyobb változat is (hossza 15 cm, szélessége kb. 6,5 cm), mely ugyanígy három pánttal rendelkezik és kétféleképp rögzíthető. A vízszintes felrakáshoz használt pántok ezen a típuson nem nyithatók.
kes tok nagy1.jpgA tok nagyméretű tépőzárral zárható, melynek tartósságára nem lehet panasz, mert évekig kitart. Ugyanez már nem mondható el a felvarrt márkajelzésről, melyet vásárlás után rögtön le szoktam fejteni, egyrészt mert nemsokára úgyis leszakad a használattól, másrészt mert személy szerint a steril holmikat jobban szeretem.
kes tok nagy2.jpgA Dobos bicskatokjainak jellemző gyengeségei a következők: egyrészt hosszas használat után a bicska markolatvége ki szokta lyukasztani az anyagot - ám ez másfél-két évbe is beletelik, vagyis nem a gyenge anyagminőség eredménye (a Gerber saját tokjainál sem jobb a helyzet ilyen téren). A másik potenciális gond a tartófülek leszakadása, mely szintén nem hirtelen jelentkezik, és kellő odafigyeléssel gyorsan észrevehetjük az előjeleit, mi több, általában még javíthatjuk is.

Az okostelefonok térhódítása miatt a mobiltokok átlagos mérete is megnőtt, ugyanakkor a polgári forgalomban kapható - általában bőrből vagy gyöngyvászonból készült - tokok kinézete és ára arra késztetett, hogy sürgősen másfelé keresgéljek ilyet. A Dobos-féle mobiltok (hossza 15 cm, szélessége 8 cm) szinte minden szempontból megfelelőnek látszott a célra: szokásos fekete gyöngyvászon külső, kellően bő tartópántok és tartós tépőzár. A tok oldala elasztikus anyagból készül, ami több telefontípus befogadását is lehetővé teszi, ezenkívül a ki- és berakásnál is segít.
mobiltok1.jpgA bemutatott Dobos-termékek csak egy apró szeletét jelentik a cég teljes palettájának, ezért javaslom minden érdeklődőnek, hogy nézzen szét honlapjukon, illetve kérdezzen rá a katonai boltok eladóinál.
mobiltok2.jpgSzeretném még bemutatni a NoWar Hungária egy vonatkozó termékét. Bár a cég nemrég megszűnt, az érdekesség kedvéért megemlíteném, hogy milyen tapasztalatokat szereztem vele, ez ugyanis a fentiektől eltérően nem puha, hanem kemény tok, s egyetlen patenttal záródik. Multifogóm számára egy időben tehát az ő pisztolytár-tokjukat használtam  (hossza 14 cm, szélessége kb. 6,5 cm), melyhez egy leárazási akció során jutottam hozzá, és nevetségesen alacsony ára folytán rögtön több darabot is begyűjtöttem belőle.  Ebből következően csak akkor érdemes beszerezni, ha tudjuk, hogy késünk vagy fogónk méretéhez passzol, illetve bele tudjuk vásárlás előtt próbálni. Egyetlen, viszonylag széles tartófüllel rendelkezik, mely eddig tartósnak bizonyult. Egyszerű derékszíjon azonban gond lehet, hogy bősége folytán hajlamos ide-oda csúszkálni, ami - ha nadrágunk nincs telerakva jó sok övbújtatóval - elég kellemetlen, például amikor előrecsúszik és mi éppen leülnénk. (A vízszintes elrendezésű tokok ilyen szempontból verhetetlenek.) Merev kialakítása folytán jobban védi a belerejtett eszközt, ugyanakkor jobban eláll derekunktól, ezért összességében kényelmetlenebb a viselése.
kemenytok2.jpg
kemenytok1.jpg 

Szólj hozzá

tok elemzés értékelés tartóeszköz hordfelszerelés