2013. júl 16. Monty H.
Na, ez derék! - Derékszíjak a gyakorlatban

Na, ez derék! - Derékszíjak a gyakorlatban

Elsőre talán mellékesnek tűnő, de nagyon is fontos ruhadarab az öv. Nemcsak a nadrág rögzítését végzi, hanem különböző tokok viselését is lehetővé teszi, ezzel növelve kapacitásunkat, illetve kényelmesebben elérhetővé téve egyes felszereléseinket. Így, ha már beszereztük a megfelelő bakancsot, nadrágot, pulóvert, hátizsákot és kalapot, érdemes szétnézni a derékszíjak terén is. Tekintsük tehát át a szóba jöhető öveket anyaguk, illetve rendeltetésük szerint csoportosítva.

Bőrövek
A civil divatban továbbra is népszerűek, bár úgy látom, visszaszorulóban vannak a szövetből készültek terjedése jóvoltából. A mi szempontunkból a tartósabb (vastagabb), egyszerűbb kinézetű csattal ellátott darabok lehetnek érdekesek, melyek legnépszerűbb darabja idehaza valószínűleg a honvédségi bőröv. Magam is jó ideje használok ilyet, s egykor ez volt az első számú derékszíjam, ha terepre indultam. Ma már nem így van...
ov honved.jpgEnnek egyik oka, hogy a bőr érzékenyebben reagál a környezeti változókra, elsősorban a nedvességre, és itt nemcsak az esőre, párára kell gondolni, hanem saját verejtékünkre is, mely fehér foltok formájában ütközhet ki felületén... Ez persze elsősorban esztétikai gondot okoz, de extrémebb esetben - ha például újból és újból átázik, majd megszárad - a bőr tágulásával és repedezésével is számolni kell. Számomra az igazi hátrányt mégis a lyukacsos megoldású beszabályozás okozza. Miért? Ha túl nagy távközökkel van egy szíj átlyuggatva, vagyis a lyukak viszonylag messze esnek egymástól, megtörténhet, hogy az egyiknél szoros lesz a nadrág, a következőnél már túl laza... És persze nem lehet túl sűrűn lyuggatni sem egy övet (erre a célra létezik külön szerszám), mert a szíj tartósságát rontja. Szerencsére mindkét problémára megoldást jelent a hevederövek kialakítása.


Hevederövek
A vászonövek vagy hevederövek természetes vagy szintetikus anyagból készülnek. Alacsony áruk, illetve a színválaszték miatt különösen népszerűek manapság. Általában lapos fémcsattal készülnek, melyek felnyithatók, s a pánt szabadon maradó vége így fűzhető beléjük. Ennek a megoldásnak hallatlan előnye, hogy lényegében centiméterre pontosan állíthatjuk be az öv hosszát, ami - erre nyilván nem csak én jöttem rá - nem utolsó szempont, hiszen akár egy hosszabb teljesítménytúrán is szükség lehet arra, hogy az elfogyasztott élelem és folyadék mennyiségétől függően többször is szabályozzuk derékszíjunkat, ami jelentősen befolyásolhatja gyomrunk komfortérzetét.
ov vaszon.jpg
ov vaszon4.jpgA vászon természetesen nem mindig rendelkezik olyan tartással, mint a vastagabb bőr, ezért ha van választási lehetőségünk, válasszunk merevebb anyagút. A csatra is vessünk egy pillantást vásárlás előtt. A csat nyitható részét lehetőleg teszteljük, vagyis fűzzük bele a hevedert és apró rántással próbáljuk ellenőrizni, fog-e elég erősen. A Gurkha Tactical a fenti képen látható öve tapasztalataim szerint sajnos nagyon könnyen nyílik, akár egy ülő testhelyzetben végzett előredőlés következtében is...
ov tac 2.jpgPicit más jellegű probléma, hogy egyes csatok kialakítása előnytelen: a kereskedelmi forgalomban talán legelterjedtebb változatnak az a fő hibája, hogy a nyitható rész tengelyénél van egy pici éle (lásd a képet). Amikor az ember kitűrt pólóval viseli a nadrágot, előfordul, hogy ez az él szépen belevág a hasán a bőrébe. Nem túl kellemes...
ov vaszon3.jpgSzerencsére találunk olyan típust, ahol nincs ilyen gond: a tengerészgyalogság emblémáját viselő darab (alább) lapos profilja előnyösebb, s ha már szóba került, érdekességképpen rá is mutatnék, hogy ezen a csaton a nyíló alkatrész mérete lényegesen kisebb.
ov usmc.jpg

ov usmc2.jpgA német katonai derékszíjat személy szerint keskenyebbnek érzem a kelleténél, de a csat kialakítása a többi típuséhoz képest megint más: itt a fogadó rész csúsztatásával tudjuk beszabályozni az övet, és a pánt másik végén található apró kampót akaszthatjuk bele ebbe.
ov osztrak.jpg
ov osztrak2.jpg
ov osztrak4.jpg
ov osztrak3.jpgAkadnak persze másféle csatok is. A Gurkha egy másik gyártmányán egy darabból készült, átfűzős fém változatot találunk. A be- és kifűzése ennek komplikáltabb ugyan (valószínűleg emiatt is választottak ehhez a darabhoz puhább - talán túlontúl is puha - hevedert), de abszolút biztosan tart. A csaton található fülecske segítségével pedig könnyen oldhatjuk a szíjat.
ov tac 1.jpgTöbb cég is gyárt mostanság úgynevezett BDU-övet. A mellékelt fotókon látható típus a Pantac gyártmánya. Ennek fémcsatja a fentiektől eltérő. Elsőre a visszafűzős megoldás juthat eszünkbe róla, főleg, mert elasztikus bújtatót általában találunk ezeken a termékeken. Tapasztalatom azonban az, hogy nem érdemes ezzel próbálkozni: a befűzés és a maradék anyag elvezetése bonyolult, és furamód a csat is könnyen oldódik. Egy barátom javaslatára tehát a képeken látható megoldást választottam, melynek lényege, hogy a fennmaradó részt átfűzés után bevezetem a csat mögé és a túlsó oldalon a pánt mögött húzom tovább. Elsőre ez is komplikáltnak tűnik, de könnyen hozzászokhatunk, és ez legalább tart! Nem utolsó szempont, hogy ha övünk bármelyik oldalán bicska- vagy mobiltokot tartunk, akkor azok viselése sem okoz fennakadást ennél az eljárásnál.
ov bdu.jpg
ov bdu befuzes1.jpg
ov bdu befuzes2.jpg
ov bdu befuzes3.jpgMivel nem kétlem, hogy számos cserkész olvasója is van a blognak, röviden a cserkészövre is kitérnék. A cserkészöv egy kb. 4 cm széles bőr- vagy vászonheveder egy jellegzetes kör formában összeérő fémcsattal. A csat leggyakrabban réz, esetleg egyéb fémötvözetből készül. Bal felén egy vízszintes vagy kereszt alakú rés van, amelyen a csat másik felének kerek végét elfordítva lehet beakasztani. (Itt kell megemlékezni arról, hogy ez a bal csatfél tökéletesen alkalmas sörösüveg nyitására...) Ez a tipikus csatkonstrukció, melyet számos ország cserkészein viszontláthatunk, de az egyes csatméretek kis mértékben, a dombor kialakítású dísz pedig teljesen eltérő. Az öv hosszának szabályozása jellemzően a csat egyik vagy mindkét szélén visszahajtott hevederrel történik.
ov cserk 1.jpgA korábbi évtizedek magyar cserkészövén elsősorban bőrhevedert használtak, miközben a csat szélén nem volt ami rögzítse azt az elcsúszástól, így az öv rendszeresen kilazult viselőjén. Az itt látható javított konstrukción a zöld pánt merev és tartós, a tűk pedig fixálják a hosszt, így nem jelentkezik a fenti probléma. Eredetileg nincsenek kialakítva rajta lyukak a beszabályozáshoz, ezeket a csat két oldalán elhelyezkedő tűkkel szúrhatjuk ki.
ov cserk 2.jpg

Speciális övek
Az utóbbi években tűntek fel az azelőtt soha nem látott derékszíjak, melyek többféle kivitelben és sokféle névvel kerülnek forgalomba. Ezek közé tartozik az ereszkedőöv (rigger belt vagy rescue belt), mely a fentieknél testesebb és speciálisabb. Igen tartós, széles hevederből és erős varrásokkal készül, vagyis tartásával nincs gond, nyugodtan lehet rá nehezebb tokokat is rögzíteni, bár ez utóbbiak elhelyezését nehezíti az a tény, hogy a csaton átbújtatott pántot mindenképp visszafelé kell fűzni és a tépőzár segítségével rögzíteni. Emellett egy V-csat is helyet kapott rajta, amelybe akár egy karabiner is fűzhető: tulajdonképpen ettől lesz ereszkedőöv. A tervezők nyilván a beülő egyszerűsített formáját akarták megalkotni, mely rövid távon is alkalmazható, hosszú távon pedig nem olyan zavaró, mint egy rendes beülő, hiszen lényegében “csak” egy derékszíj...
ov rescue.jpgAz ereszkedőöv népszerűsége folytán “civilesített” változatokban is kapható már: ezeken könnyűfémből készülnek a csatok, a varrás és a felhasznált heveder általában igénytelenebb, vagyis ereszkedésre nem alkalmasak, egyszerű vászonövként, derékszíjként azonban tökéletesen szuperálnak, áruk pedig töredéke az “igazinak”.
ov rescue2.jpgHasonló ehhez a kiképzői derékszíj (instructor belt), melyet sokszor ugyanúgy ereszkedőövnek hívnak. (Ahogy látható, az egységesítés hiányából fakadóan elég nagy a kavalkád a nevek terén...) Ez ugyanúgy tépőzáras, csatja hasonló (elfűzős) kialakítású, viszont kombinált, vagyis nincs külön csat és heveder a karabiner rögzítéséhez. Emiatt az ereszkedés felvetése is bizarrnak tetsző, hiszen a karabinert potenciálisan befogadó gyűrű-rész használat közben óhatatatlul elfordítja az egész csatot legalább kilencven fokkal...
ov instructor.jpg
ov instructor2.jpgA fenti két típussal kapcsolatban felmerülhet viszont ugyanaz a probléma, nevezetesen a rögzítést segítő tépőzár elhelyezése, illetve ennek és magának a hevedernek a hossza. Ezek a tényezők döntően befolyásolják, hogy tudjuk-e kényelmesen viselni az övet (például a csatnál visszavezetett hevederszakaszon nagyon zavaró a tépőzár jelenléte). Én eddig szinte minden esetben összefutottam ezzel a gonddal... S bár létezik hivatalos méretezés, nagyon úgy tűnik, e téren a gyártók nem akarnak kockáztatni, így viszont ránk vár a feladat, hogy szükség esetén a tépőzár varrását felfejtsük, a felesleges részt levágjuk, a maradékot pedig visszavarrjuk - vagy extrémebb esetben az egész tépőzárat átvarrjuk -, illetve adott esetben a pánt fennmaradó részét is rövidebbre vegyük.

Szólj hozzá

elemzés értékelés ruházat derékszíj