2013. már 14. Monty H.
Highlander Bergen hátizsák

Highlander Bergen hátizsák

A Bergen katonai változata után hadd mutassunk be néhány másolatot is. A civil cégek ugyanis sietve lemásolták a jól bevált típust, és ezek egyike-másika még nálunk is kapható

bergen_highlander9.jpgA Highlander-gyártmányú Bergen kapacitása hivatalosan 100 liter (bár ránézésre erről is elhinném, hogy 120). Kapható olajzöld, fekete és meglehetősen rondára sikeredett, de DPM-nek csúfolt terepszínben is. A katonai változathoz képest lágyabb, 900D gyöngyvászonból készült, a varrások is kellően tartósak. A cipzárak nagy szeműek és megbízhatók.
bergen_highlander11.jpgA párnázott háti rész kialakítása példás, így hordása igen kényelmes, bár elvárható lenne, hogy a testmagasság függvényében állítható legyen. Levehető mellpánttal és rögzített derékpánttal rendelkezik, csakúgy, mint kihúzható gallérral, továbbá cipzáros fenékzsebbel, mely az izolír derékalj tárolására kifejezetten alkalmas. Ez utóbbi következtében a belső tér két részre osztható egy elfűzős zsinór segítségével.

bergen_highlander7.jpgAz oldalzsebek itt is lecipzározhatók és összeilleszthetők járőrzsákká. Viszont nem szükséges külön hámot tartani hozzá, mivel az oldalzsebek hátsó oldalára 4-4 kis műanyag leszorítócsat került: ezekhez kapcsolódik az a két vállpántocska, amelyeket könnyedén leszedhetünk, ergó, aki nem dupla, hanem szimpla kishátizsákot akar viselni, ezt is megteheti.
bergen_highlander_daypack3.jpgKülön érdekesség, hogy eme változat oldalzsebei gond nélkül felcipzárazhatók az eredeti Bergenre is, vagyis a villámzárjuk kompatibilis!
bergen_highlander5.jpgAz oldalzsebek oldalán – a jól ismert, egyszerűen rávarrt pántok helyett – műanyag lapok (2-2 darab) kaptak helyet, melyekbe heveder fűzhető, illetve gyárilag van is bennük dugzáras pánt. (Sajnos hajlamosak beakadni és varrásuk így kioldódhat, ezért tartósságuk megkérdőjelezhető - érdemes kiszedni a hevedereket és a zsákban magunkkal vinni őket). Ide, illetve a fedősapkán, és a háti rész tetején húzódó hevederek alá további felszerelés rögzíthető. Két hordfül kapott helyet még a zsákon, egy a hordszíjak tövénél, egy pedig a hátsó oldal közepén.
bergen_highlander6.jpgA hátizsák belső fém hátmerevítője megegyezik a katonai Bergenével. A rögzítést ezúttal hevederekkel oldották meg, amit egy vékony anyag takar. Ez egy kevésbé szerencsésnek tűnő megoldás, az eredetin erős, patentekkel lezárt gyöngyvászon tokkal oldották meg ugyanezt.

bergen_highlander10.jpg

A negatívumok: az eredeti Bergen hátsó, kis zsebe itt sajnos lemaradt, ami azt jelenti, hogy az egyetlen apróbb tárolórekesz a fedősapka tetején található, de ennek cipzárja hátrafelé néz, ami ritka hülye ötlet volt a tervező részéről. Más jellegű gond, hogy a zsák tipikusan azoknak megfelelő, akik mindig kihasználják a teljes vagy majdnem teljes tárolókapacitást, ugyanis ha kevés cuccot pakolunk bele, nem tudjuk kellően összehúzni a testet, illetve, ha mégis, akkor a fedősapka fog idétlen módon lötyögni… Ráadásul a zárópántok nem sokkal a csatok alatt le vannak varrva, pedig ezek rövidebbre vételével kisebb gondot okozna a fenti tény. Az összehúzásról egyébként annyit, hogy egyrészt a fedősapka hátsó oldalán, másrészt az oldalzsebek alatt (vagyis nem könnyen elérhető helyen) vannak beszabályozó pántok.
bergen_highlander3.jpg

Tíz éves használat után a következő gondok adódtak ezzel a változattal: a fedősapka gumírozott szegélye ennyi idő alatt sajnos megadta magát. A derékpánt nagyméretű csatja nem sokkal a megvétel után megrepedt az öntési vonal mentén: szerencsére ennek ellenére is működik. A deréktáji részen egy finomabb műszálas réteg húzódik, mely derekunkat ugyan óvja, de könnyebben is lyukad...

Összefoglaló

Név: Bergen Highlander hátizsák
Szín: olajzöld, fekete, DPM
Űrtartalom: 100/120 liter

Negatívumok:

  • A tetején levő zseb cipzárja hátrafelé néz
  • Elkélne rá még egy-két külső zseb
  • Nem húzható össze eléggé


Pozitívumok:

  • Tartós gyöngyvászon, tartós cipzárak
  • A katonai változathoz képest kifinomultabb
  • A leszedhető zsebek eleve rendelkeznek variálható vállpánttal
  • Belső térelválasztó
  • Külső rögzítési pontjainak hála bővíthető
  • Kényelmes

 

Szólj hozzá

hátizsák értékelés bergen