2012. nov 07. Monty H.
A BDU-nadrág és társai 3. – Helikon-Tex SFU nadrág

A BDU-nadrág és társai 3. – Helikon-Tex SFU nadrág

A ma már úton-útfélen felbukkanó taktikai ruházati cégek enyhén szólva rámozdultak a nadrágok témájára, ami nem is csoda, hiszen a katonák mellett az airsoft-játékosok és a túrázók is igénylik a jó minőségű darabokat. Ennek (is) köszönhető egy-egy klasszikus típus újragondolása.
sfu 1.jpg
A Helikon-Tex cég SFU (Special Forces Uniform) elnevezésű nadrágja már első pillantásra közeli rokonságban áll a hagyományos BDU-val, de az ACU-val is. A legárulkodóbb különbséget a magasabbra helyezett oldalzsebek jelentik, melyek mérete egy picivel még nagyobb is (durván két centiméterrel mélyebbek). Természetesen tépőzárral zárhatók, akárcsak a farzsebek.
sfu 2.jpg
A mellső nyílt zsebek nem francia szabásúak, hanem inkább a farmernadrágokéhoz hasonlóak. Személy szerint jobban tetszik ez a megoldás, mivel kisebb eséllyel esik ki így belőlük bármi is, ugyanakkor helyezhették volna egy picit lejjebb is a nyílást, hogy kényelmesebben belenyúlhassunk. A mellső zsebek előtt mindkét oldalon találunk egy viszonylag kicsi (nagyjából telefonméretű), nyitott zsebecskét is. A taktikai szabó talán klipsszel rögzíthető egykezes kést szánt ide, ám nagyon zavaró, hogy nem lehet őket zárni, mondjuk egy apró tépőzár-csík segítségével (ezt legalább mi magunk is orvosolhatjuk).
sfu 3.jpg
Az ACU-ról ismerős, tépőzáras lábszár-zseb csak a jobb oldalon kapott helyet, viszont kidolgozása igényesebb. Kívül egy kettes osztású elasztikus csík található rajta. Ezek segítségével világító rudacskát vagy rúdlámpát is rögzíthetünk oda.
sfu 5.jpg
A szabás nem tér el jelentősen az ACU-étól. A fenékrész természetesen megerősített, és a térdvédő lapok számára kialakított, tépőzárral alulról és kívülről nyitható rekesz ezen is megtalálható. A derékrész két oldalán fémfűzős beszabályozó-pántok kaptak helyet. Összesen hat övbújtatót kapunk. A slicc ezen a típuson is gombokkal zárható. A nadrágszár alján természetesen behúzó zsinórt is találunk. A nadrág anyaga 100% pamut rip-stop. Ami a színválasztékot illeti, kapható drapp, fekete, olajzöld, szürkészöld, homokbarna, illetve számos terepszínű változatban.
sfu 4.jpg
Összehasonlítva a BDU-val és az ACU-val, látnivaló, hogy megint csak sikerült valamit fejleszteni a már meglevő dizájnon. A magasabbra helyezett oldalzsebet kényelmesnek találtam, a mellső zsebet szűknek, de biztonságosabbnak; a bokazsebet továbbra sem használom. Összességében minden vásárlónak el kell döntenie, hogy ér-e neki ez a pár változtatás annyit, amennyivel többe kerül az ACU-nál. Jómagam szívesen hordanék ilyet a mindennapok során is, de valamilyen erősebb, vastagabb anyagból...

Következik az Emerson taktikai nadrágja.

Köszönetet mondok Áron barátomnak a fotózásban nyújtott segítségért.

Szólj hozzá

katonai értékelés ruházat nadrág bdu