2012. okt 31. Monty H.
A BDU-nadrág és társai 2. – Az ACU-nadrág

A BDU-nadrág és társai 2. – Az ACU-nadrág

A 21. század küszöbén az amerikai haderőknél megkezdték a gyakorló egyenruha korszerűsítését, és ennek eredménye lett a BDU-t leváltó ACU (Army Combat Uniform), melyhez újfajta nadrág is készült, s a módosítások egy része már első pillantásra is feltűnhet.

ACU soldier 2.jpgFelülről lefelé haladva először is érdekes újítás a derékrészbe integrált szűkítőzsinór, mely a brit álcanadrágról ismerős, amerikai típusokon viszont azelőtt nem szerepelt. Ezzel párhuzamosan eltűntek oldalról az apró, elfűzős beszabályozó pántok. A slicc továbbra is gombokkal záródik, s az övbújtató pántok is változatlanok maradtak.
acu 1.jpg
A nyitott mellső zsebek megmaradtak, akárcsak a gombbal záródó farzsebek. Az oldalzsebek már formára is eltérők: a tépőzáras (nem gombos) zsebfedő ferdén halad (így könnyebb belenyúlni ülő testhelyzetben), s a zseb külső peremén belül elasztikus beszabályozó-zsinór fut, mely igen hasznos, bár a hátul kilógó felesleg elég idétlenül hat. A térdrészen egy alulról és kívülről tépőzárral nyitható zseb fekszik, ahova térdvédő lapot csúsztathatunk be.
acu 2.jpg
A bokarészen két, tépőzárral zárható zsebecske található. (Ez utóbbi valószínűleg a gépesített lövészek számára lehet hasznos, mert leginkább ülő vagy térdelő helyzetben kényelmes a használata: én személy szerint nemigen tárolok bennük semmit, de ha használnám, csak puhábban csomagolható dolgokat tennék oda, pl. kötszercsomagot.) A bokarésznél futó összehúzó zsinórok más nadrágokról is ismerősek. Maga a szabás nem sokban különbözik a BDU-nadrágétól.
acu 3.jpg
A haderők számára készült példányok anyagösszetétele 50% pamut és 50% műszál volt, de a civil kereskedelemben kapható darabok esetében előfordulhat másféle anyagú is. A színválaszték is kiszélesedett, hiszen az új egyenruhához új álcaminták készültek, de a régiek is tetten érhetők a megvásárolható típusok között.
acu 4.jpg
Az ACU-nadrág kialakítása a BDU-hoz képest tehát némileg átgondoltabb. A tépőzárak használata a manapság is divatos trendek részét képezi, hiszen használata gyorsabb (a BDU-nál a gombolgatás néha tényleg észveszejtő), ugyanakkor zajosabb, ami nemcsak a harctéren, hanem a természet lágy ölén sem mindig előnyös. A derékzsinór, illetve a térvédők számára kialakított zsebek kényelmesebb viselést tesznek lehetővé, más kérdés, hogy a felhasználók egy része nem feltétlenül él ezekkel.

Következik az SFU nadrág.

Köszönetet mondok Áron barátomnak a fotózásban nyújtott segítségért.

Szólj hozzá

katonai értékelés ruházat nadrág bdu