2012. sze 08. Monty H.
Pantac taktikai zsák

Pantac taktikai zsák

Azonos jellegű felszerelési tárgyak más cégtől származó másait mindig tanulságos összehasonlítani. Így, amikor egy elsősorban civil használatra szánt, ezért fekete színű „3 napos, MOLLE-kompatibilis taktikai zsákot” akartam beszerezni, úgy döntöttem, hogy a Viper és a Guarder után most próbát teszek a Pantac gyártmányával.
pantac molle zsak fekete.jpg
A Pantac termékei nem az alacsony árukról híresek: a szóban forgó zsák majdnem háromszor annyiba került, mint a Viper, és durván másfélszer annyiba, mint a Guarder hasonló terméke. A minőségbeli különbségek viszont első tapintásra szembetűnők. Az alapanyag 1000 Invista Cordura. A cipzárok YKK-gyártmányok és lényegesen jobban tartanak, nem hajlamosak a menet közbeni elmozdulásra, kinyílásra. A műanyag csatok és elfűzők is tartós műanyagnak látszanak, a leírás szerint ITW Nexus és UTX készítésűek. (Annyi bizonyos, hogy az elfűzők sokkal jobban tartanak, mint bármilyen más eddigi taktikai zsákomon.)
pantac molle zsak hatmerevites.jpg
A zsák űrtartalma névlegesen 38 liter. Sajnos a belső terek osztása nem olyan nagylelkűen kidolgozott, mint a Guardernél, vagyis a három külön cipzárral záródó rekeszen belül nem találunk további kisebb zsebeket apróbb tárgyak elhelyezésére. A vizestömlő-tartó természetesen szériatartozék, sőt, egy laptop is becsúsztatható a hátoldalnál kiképzett bugyorba. Előbbiben egy alapvetően műanyagból készült merevítőlapot is találunk, mely határozottan hasznos tartozék.

pantac zsak plusz tok.jpgA zsákhoz természetesen ugyanúgy kapunk 40 és 70 centiméteres elfűzős hevedereket, melyek egyéb felszerelések külső függesztési pontokra való rögzítést segítik elő. További figyelmesség egy cipzáras MOLLE-tok, melyet a zsák oldalára csatolhatunk függőlegesen, igénybe véve a vízszintes beszabályozó pántokat.

A MOLLE-pántok ennél a típusnál hagyományos hevederből készültek. A vállpánt D-gyűrűi műanyagok, akárcsak az összes csat és elfűző. A derékpánt és a mellpánt ennél a változatnál is leoldható, s a hátoldalon elhelyezett tépőzárak sem hiányozhatnak. A Pantac-embléma a vizestömlő szívócsövének kivezetőnyílását takaró elasztikus anyagdarabon kapott helyet, mely utóbbit nem biztosítja tépőzár (és véleményem szerint nem is szükséges). A cipzárkocsikon egyébként nem a hagyományos fémfülek figyelnek, hanem a mostanában divatos túlélő/kommandós/hegymászó-karkötők mintájára nejlonzsinórból font, 4-5 centiméteres fityegők.
pantac molle zsak teto.jpg
Természetesen a Pantac is több színben gyártja ezt a zsákot, az olívtól a multicamig. Árfekvése miatt valószínűleg többen választják majd helyette a Guarder gyártmányát, de jó tudni, hogy a magasabb ár ez esetben nemcsak a logónak köszönhető.


Összefoglalva:

Név: Pantac taktikai hátizsák
Szín: olajzöld, fekete, drapp és különböző terepszínek
Űrtartalom: 38 liter

Negatívumok:
Kisebb belső rekeszek hiánya

Pozitívumok:
Elegáns taktikai jelleg
Tartós anyagok, kiváló minőség
Átgondolt kialakítás
Hátmerevítő lap
Külső kiegészítő tok
Belső tok vizestömlőnek és laptopnak
Moduláris jelleg és tépőzáras foltok

Szólj hozzá

hátizsák katonai értékelés molle