2011. okt 24. Bozótnéger
Mindennapi kultúránk hagyományai

Mindennapi kultúránk hagyományai

A magyar néprajzból meríthető túlélőtudomány összefoglalásának remek példája az előző cikkünkben bemutatott  Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben? című könyve. Létezik azonban egy másik, újabb kiadású, de nagyon hasonló mű is, Tarján Gábor: Mindennapi kultúránk hagyományai.

Ez a könyv 2009-ben jelent meg, és a szerző 1984-ben megjelent Mindennapi hagyomány című könyvének átdolgozott, bővített változata. Aki kézbe veszi a kötetet, első átnézésre azt fogja érzékelni, hogy ez a könyv pontosan ugyanaz mint a Mihez kezdjünk a természetben? mégegyszer megírva. Érdekesség, hogy annak 1985-ös hazai kiadásának éppen Tarján Gábor volt a lektora. Az erős hasonlóság ellenére meg kell állapítani, hogy ez a könyv szintén nagyon jól kidolgozott, és méltó párja elődjének. Terjedelemben annak mintegy másfélszerese, így egyes témákra jóval több hely jutott.

Az érintett témák: egészség (népi gyógymódok, gyógynövények), táplálék (ehető növények, élelem tartósítása, sütés-főzés módszerei, és ezzel készülő ételek, italok, evőeszközök), öltözet (kitérve a ruházat összes darabjára, azok elkészítésére, és az ehhez szükséges nyersanyagok feldolgozásra), hajlék (menedékek, kunyhók, házak építése - ezek berendezése, fűtés, világítás, bútorok), mesterségek (tágabb értelemben ide kerültek a népi életmódhoz kapcsolódó tevékenységek: tűzgyújtási módszerek, fa-, kő-, fém-, agyagművesség, növényi és állati nyersanyagok feldolgozása, közlekedés) időjárás, csillagos égbolt, hitvilág, kalendárium - az év jeles napjai.

Nehogy valakit megtévesszek e cikkel, ez a könyv természetesen nem természetjáró - túlélő - bozótműves könyvnek íródott, de tartamilag jórészt mégiscsak annak nevezhető.
A nagyon mély hasonlóság miatt nehezen tudnám a könyvet az említett Kós Károly kötettől függetlenül értékelni. Úgy érzékelem, stílusában ez talán egy hajszállal jobban eltolódik a természetjárástól a néprajz irányába, ugyanakkor több helyen meglepően gyakorlatias tanácsokat is ad az ismertetett fogásokhoz. Kiemelném az építkezésről és a ruházatról szóló részeket, amelyek sokkal részletesebben lettek kifejtve, mint a másik könyvben, akit pedig bármelyik terület részletesebben érdekel, az irodalomjegyzékben még számos mű címét találja meg.Összességében nem csak a túlélő technikák iránt érdeklődőknek ajánlanám e kötetet, de bárkinek, akit egy kicsit is kíváncsi arra, hogy hogy teltek eleink napjai az elmúlt 1000 évben.

Mindennapi kultúránk hagyományai
Írta: Tarján Gábor
Gyepü Kiadó, 2009
178 oldal

Szólj hozzá

természetjárás bushcraft bozótművesség