2011. sze 25. Monty H.
Afgánka

Afgánka

A szovjet felszerelési tárgyak és harceszközök szinte mindegyikéről elmondható, hogy viszonylag igénytelen, de tartós és jól használható darab, az usankától a T-34-esig. A valamivel békésebb vonalnál maradva most az egyik legismertebb ruszki ruházatot, az afgánkát fogjuk körüljárni.

Az afgánkát az 1980-as évek elején rendszeresítették a szovjet haderőknél és az akkor éppen zajló afganisztáni háborúban természetesen nagy számban használták. Komoly népszerűségre tett szert, egyrészt sokzsebes kialakításának, másrészt azon egyszerű ténynek hála, hogy az afgán időjárási viszonyok között is kiválóan bevált: a téli változat állítólag még bélés nélkül is jól szuperált, akár -20 fokban is (más kérdés, hogy az átlagos szovjet honfi hidegérzete biztosan eltért mondjuk a magyarétól). Különböző változatai a mai napig megtalálhatók a szovjet utódállamok (többek között a FÁK, Belorusszia és Ukrajna) hadseregeiben, a nyugati gyűjtők számára pedig komoly értéket képviselnek. Az egyszínű verzió mellett gyártották különböző terepszínekben, sőt, a rendvédelmi erők számára szürkében is.
Egy rend szabványos afgánka áll egy nadrágból, egy zubbonyból, illetve egy kalapból. A téli változat annyiban különbözik, hogy rendelkezik begombolható béléssel (a zubbony esetében a nagyméretű prémgallér révén ez kívülről is jól érzékelhető). A ruhadarabok erős, mustársárga vászonból készültek – az elnyűtt darabok persze inkább világos homokszínűek. A szimpla varrások igen tartósak. A zárásról – a karzsebet leszámítva – egyszerű barna műanyag gombok gondoskodnak. A zsebfedél mindenütt fedett, nem áttört. A mandzsetta egy gombbal záródik.


A zubbony
A legénységi változat rendelkezik egyrészt két mellzsebbel, két alsó zsebbel, sőt, két karzsebbel is – ez utóbbi a kakukktojás, mert logikus módon nem gombbal, hanem tépőzárral zárható. (A tiszti változat csak két alsó zsebet és egy belső pisztolyzsebet kapott.) A mellrészen két belső zseb is lapul, melyeket szintén gombbal lehet zárni. Két váll-lap kapott még helyet rajta. Derékban, illetve  legalul zsinórral lehet méretre igazítani.

A nadrág
A legénységi nadrágon két mellső és két térképzsebet találunk, valamint egy kis órazsebet is, amely napjainkban már kissé idejétmúltnak tűnik. (A tiszti változaton egyes források szerint nem volt zseb, más források szerint egyszerűen csak finomabb anyagból készült, de kialakítása megegyezett a legénységivel.) Méretükből kifolyólag ezek a zsebek igen jól használhatók. Dupla térdrésszel rendelkezik. Az övbújtatók mérete jóvoltából akár 6 centiméteres derékszíj is beléjük fűzhető. A slicc gombbal, illetve egy apró fémkampóval zárható. A nadrág szára legalul zsinórral húzható össze, illetve egyes példányokon pánt is található, melyet a talp alá húzhatunk be. Ez utóbbira azért volt szükség, mivel az oroszok csizmával is hordták, amelyből könnyen kicsúszhat a nadrág szára. Egyetlen (nem túl zavaró) negatívumként talán csak a mellső oldalon végigfutó függőleges gerincet lehetne említeni. (Összességében nagyon hasonlít a Bundeswehr közkedvelt szürkészöld nadrágjára.)

A kalap
A fejfedő eredete az 1940-es évekre nyúlik vissza, hiszen a Vörös Hadsereg már akkor viselt ilyen jellegű trópusi kalapot. Ettől a modern változat sem igen tér el (bár több verzió létezett). Az alapanyag megegyezik a nadrágéval és a zubbonyéval. A sild természetesen kissé merevebb, de gyűrhető. A rendelkezésünkre álló példányon számos szegecselt szellőzőnyílás található, viszont a viharzsinór és a homlokot körülfogó bőrcsík sajnos már hiányzik belőle.

Az afgánkát ismerettségi körünk több tagja is évekig viselte terepen, túrán és tábori körülmények között a '90-es években. Bőven volt alkalmunk megállapítani, hogy népszerűsége nem a véletlen műve. Rendkívül strapabíró, kialakítása pedig célszerű, viseletként kényelmes. Sűrű szövésű anyagának hála még enyhébb esőben is képes viszonylag szárazon tartani viselőjét, illetve a szél ellen is véd bizonyos fokig - viszont szellőzése mindezek következtében nem a legjobb.

Az afgánka ma már sajnos igen nehezen beszerezhető minálunk. A rendszerváltás idején és után nem volt nehéz ilyet találni, de mostanában már legfeljebb aukciós oldalakon érhető el, és a nyugati gyűjtők érdeklődése miatt ára is megemelkedett. Nagy kár, mert túlélő-öltözetnek kifejezetten ideális lenne kialakításának és nem túl harcias külsejének hála.

Dad véleménye
"Elpusztíthatatlan ruhadarab! 1993-ban szereztem be az első példányt, 900 Ft-ért egy komplett öltönyt. 10 év alatt az orosz libafos-zöld kellemes Afrika Korps drappra kopott. Bár az oroszok nem állítják, hogy ez rip-stop, de az. Fűrésszel véletlenül szakítottam rajta egy lyukat még az elején. Az a lyuk kb. tíz éve ott van változatlan méretben és formában. Az amerikai rip-stop gatyámon bezzeg 10 cm-s hasadás lett egyből, igaz a rip-stop varrások mentén egyenesen. Az afgánka tényleg elnyűhetetlen, mind az anyag, mind a varrások szempontjából. Egyedül a vállzseb tépőzárai nem zárnak már olyan jól, mint régen. Soha semmilyen varrás nem ment szét rajta, se övbújtató, se fenékrész, még gomb se szakadt le róla, pedig nem kíméltem sosem. Használtam Svájcban magashegyi túrán, Magyarországon erdőben. Szemerkélő esőben és szikrázó napsütésben egyaránt jó volt."


Köszönjük Dadnak a szakmai kiegészítéseket és a felhasználói véleményt, Dinónak és Marcinak a kölcsönadott ruhadarabokat, Bundinak pedig a fényképezéshez nyújtott segítségét.

Szólj hozzá

katonai értékelés ruházat nadrág