2011. feb 08. Monty H.
Helikon-Tex softshell dzseki

Helikon-Tex softshell dzseki

Nemcsak túrázás, de síelés céljára is szerettem volna valami olyan köztes rétegről gondoskodni, ami többet tud az egyszerű polárnál. Az internetet böngészve így találtam rá a Helikon cég Sharksin Commander softshell dzsekijére.

Mielőtt kitérnék erre a termékre, röviden összefoglalnám a softshell, mint viszonylag új technológia lényegét. Az ilyen anyagok közös tulajdonsága, hogy szélállók, vízlepergetők, rugalmasak és jó légáteresztő képességűek, bár gyártmánytól függően különböző mértékben. Általában felsőruházati termékeket, pulóvereket, dzsekiket és mellényeket készítenek softshell címszóval, de manapság már ilyen kesztyűket, cipőket és nadrágokat is találunk. Elnevezése („puha héj”) onnan származik, hogy külső rétegként viselve kényelmesebb, mint mondjuk egy testes gore-tex kabát. Egyértelműen jobb a vízállósága és a kopásállósága, mint a hagyományos polárnak, gyorsan szárad, lélegző képessége is van, ugyanakkor vékonysága ellenére viszonylag hőtartó. Membrános, illetve vastag változatai a szélnek is jól ellenállnak. Mindezek következtében természetjáró vagy sporttevékenységekhez is kiváló, de utcai viseletre is tökéletes.

A Commander dzseki a külsejével keltette fel a figyelmemet, bár elsőre nem több egy hagyományos kialakítású, de elegáns kardigánnál. Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni. Két mellső-alsó, egy bal mellső és két karzsebe van, mindegyik erős, YKK cipzárral zárható. A szellőzés megkönnyítésére a sportdzsekikről ismerős módon a hónaljnál is találunk egy-egy cipzárt. Ez utóbbiak, illetve a fő villámzár mindkét irányból nyitható.

A dzseki alján gumírozott szűkítőzsinór található. A mandzsetta tépőzárral szűkíthető. A karzsebeken is elhelyeztek tépőzárat, alakulatjelvények rögzítésére. A bal alkaron még egy dupla tolltartó zseb is helyet kapott. A mellzseb, illetve a karzsebek belső oldalán pedig apró nyílás található, adóvevő vagy mp3-as lejátszó fülhallgatókábelének továbbítására.

Az anyag 100 százalékban műszálas, háromrétegű anyag, mely Helikon-Tex Windblocker néven fut. Rugalmas, minden irányban nyúlékony szálszerkezetű típus. Belső oldala vékony polárréteggel borított. Több színben (fekete, olívzöld, szürkészöld, drapp) és méretben (S-XXL) kapható. Nálunk egyelőre csak egyetlen boltban szerezhető be.

Jómagam hónapok óta hordom már és abszolút elégedett vagyok vele, akár túrán, akár síelés közben, akár a mindennapok során viselem. Nagyon kényelmes, anyaga kellemes, lélegző képessége is többszörösen bizonyított már. Mindenkinek ajánlom, aki hasonló jellegű felsőt szeretne és nem okoz neki gondot a viszonylag magas ár. (Halkan jegyzem meg, hogy a hasonszőrű gyártmányok ára sem alacsonyabb…)

Szólj hozzá

túrázás katonai értékelés ruházat