2010. nov 23. Monty H.
Az ALICE-hátizsákok

Az ALICE-hátizsákok


Ha a huszadik század leghíresebb és legkedveltebb hátizsákjaiból kellene válogatnunk, valószínűleg az elsők között kerülnének szóba az amerikai mintájú ALICE-zsákok. Bizonyára kevesen gondoltak bele, hogy ez az időtálló konstrukció csaknem fél évszázada született meg. Persze akkoriban még nem így hívták…

A hatvanas évek első felében a Vietnamba induló amerikai haderő – elég faramuci módon – nem rendelkezett korszerű bevetési hátizsákkal. A tengerészgyalogosok még mindig az 1941-es mintájú kenyérzsákot hordták (külső zsebe nem volt, de legalább a sátorlapot és a gyalogsági ásót rá lehetett rögzíteni), a hadsereg katonái pedig a derékszíj-szerelék hátsó oldalán viselhető fenékzsákot használták. Mivel a többnapos őserdei őrjáratokra ezek elégtelenül kicsik voltak, sürgős igény jelentkezett egy normális hátizsákra. A hamarosan rendszeresítésre került új változat egyrészt az ellenséges észak-vietnami alakulatok, másrészt a szövetséges dél-vietnami rangerek hátizsákjának (illetve ez utóbbi közkedvelt amerikai másolatának) kistestvére volt.

A későbbi ALICE-re már igencsak emlékeztető könnyű hátizsákot (lightweight rucksack) 1965 végén rendszeresítették, és a következő év során terjedt el. Vízálló műszálas kivitele és aluminiumvázzal együtt durván 1,4 kilogrammos súlya révén nagyon népszerű lett. A váz kialakításának hála többféleképpen is rögzíteni lehetett (egyesek például derékmagasságban szíjazták fel rá a zsákot és a szabadon maradó háti részt is megpakolták, például plusz kulacsokkal). 1968 végén aztán bevezették a trópusi hátizsákot (tropical rucksack), mely nem sokban különbözött a fenti változattól, sőt, a mai ALICE-től sem.

Az ALICE mozaikszó, jelentése All-Purpose Lightweight Individual Carrying Equipment, vagyis többcélú személyi málhafelszerelés. Ezt a málharendszert 1973-ban rendszeresítették az amerikai haderőknél. A rendszer megnevezés nem tévedés, hiszen a hátizsák mellett kompatibilis derékszíj-szerelék, illetve számos tárolótok is készült. Bár nem nyújtott olyan szabadságot az összeállításban, mint a modern MOLLE-szisztéma, összességében elmondható róla, hogy kellően moduláris volt a kor színvonalán, és sok országban a mai napig használnak ilyet vagy hasonlót. (A rendszer egyéb részeire később térünk ki.)

A modern ALICE-zsáknak kétféle kivitele létezik, a közepes (medium) és a nagy (large). (Mielőtt bárki rákérdezne: kicsi változat is létezett, de ebből mindössze pár darab készült, rendszeresítésre pedig sohasem került. Amit a katonai boltok választékában kicsi méretben kapható, az inkább egy gyermekekre méretezett ALICE.) Külsőre inkább méretben térnek el, kialakításuk nagyon is hasonló.

A közepes zsák (medium rucksack) űrtartalma körülbelül 50 liter. (Tapasztalataim szerint ez a tárolókapacitás többnapos túrára csak akkor alkalmas igazán jól, ha mellette mellényt vagy szereléket is viselünk.) Formája szögletesebb és laposabb nagyobb testvéréhez képest, de attól eltérően sajnos nem rendelkezik kihúzható belső gallérral, ami egyszerűen növelhetné a tárolókapacitást, illetve védené a csapadéktól a tárolt felszerelést. Fémváza kiemelhető és a zsák enélkül is hordható, bár így lényegesen kényelmetlenebb, mivel hátoldala nem merevített és nem párnázott.

A nagy zsák (large rucksack) kapacitása 70 liter. Formája körteszerű, és teljesen megpakolva alapvetően hátrafelé nyúlik és nem felfelé. A fémváz ennél a típusnál is kiemelhető, de nélküle a zsák nem viselhető, mivel a vállpántok alul és felül is ehhez kapcsolódnak. A fedősapka két záróhevederét nem lehet teljesen kihúzni az elfűzőből, mivel a végüket visszavarrták. Ez elsőre hátránynak is tűnhet, de gyors csomagolásnál nem kell fűzögetni, a fűzőlyukakat keresgélni, csak egyszerűen szorosra húzni.  A három nagy külső zseb mellett a hátsó oldalon található még három kisebb, patentes zsebecske is. Igen pozitív, hogy az oldalsó zsebek nyílása összehúzható és elköthető zsinórral, a fedősapka lezárása előtt. Az pedig pusztán szerencsés véletlen, hogy a magyar katonai csajka remekül elfér a hátsó középső zsebben. Mérete többnapos túrára is megfelelő, de van, akinek zavaró lehet, hogy annyira hátranyúlik (v.ö. a brit Bergennel vagy a klasszikus túrazsákokkal).

Ami mindkettőre jellemző:

- A fedősapka két elfűzős hevederrel zárható.
- Három nagy külső zsebbel rendelkezik, ezek fém elfűzővel, illetve patenttel zárhatók.
- Külső oldalán rögzítési pontokat találunk (széles hevederek formájában), ahova kompatibilis tokokat tudunk rögzíteni (például plusz kulacsokat, gyalogsági ásót, vagy EÜ-készletet).
- Belső terében egy kisebb, hevederrel szűkíthető zsebet találunk, a háti oldalon, mely eredetileg rádió tárolására szolgált.
- Állítható, párnázott derékpánttal rendelkezik.
- Vízelvezető nyílásokat találunk az alján. 
- Műszálas, vízlepergető anyagból készítik, általában olajzöld színben vagy woodland terepszínben, de manapság már kapható mindenféle más terepmintában is.
- A párnázott vállpánt könnyedén leszerelhető és cserélhető (szerencsére általában kapható is tartalék vállpánt). Fémből készült elfűzője megbízhatóan és gyorsan állítható. Gyorskioldója segítségével vészhelyzetben könnyedén megszabadulhatunk tőle (feltéve, hogy a mell- és a derékpánt nincs éppen becsatolva).


Összességében jól átgondolt konstrukció, mely tartós, könnyű és viszonylag vízálló hátizsákot eredményez. A külső rögzítési pontokon kívül a fedősapkát záró pántok alá is rögzíthetők további felszerelések. Negatívumként annyit említenék, hogy a fémváz nyikoroghat vagy csilingelhet, egyes részeit érdemes tehát bevonni valamivel (például szigetelőszalaggal). Az elfűzős hevederek nyitása-zárása viszonylag körülményes. Sajnos gyárilag nem tartozik hozzá mellpánt, de ez legalább könnyen pótolható. Megpakolt állapotban a földre helyezve nem áll meg magától, mindig a hátsó zsebek felé billen el, ez néha megpakolás közben is zavaró.

Az ALICE-hátizsákok a mai napig beszerezhetők, bár manapság idehaza gyakrabban találkozni a német gyártmányú másolatokkal, ezen belül is a közepes méretű változattal. Anyaga miatt inkább az eredetit javaslom, mely akár külföldi aukciós honlapokról is megvásárolható.

Összefoglaló
Név: ALICE-hátizsák
Szín: olajzöld, terepszínű, fekete, stb.
Űrtartalom: 50/70 liter
 

Brotan véleménye
Több hátizsákot használtam már eddig, valamilyen gond mindegyikkel volt (teherbírás vagy hátbeizzadás, stb.). 2004-ben próbáltam ki először az ALICE nagy változatát,megtetszett, és hamarosan vettem egyet. Így, közel hat év után meg kell állapítsam, hogy az egyik legjobb konstrukció a világon. Általában elfér benne a cuccom, és ha nem, rögzítek tokokat a külső helyekre. Biztosan létezik kényelmesebb, de ez a zsák-váz konstrukció megfelelően komfortos. Főleg, hogy mivel a váz eltart, nem izzad be az ember háta. Tény, hogy itt-ott lehetne esetleg fejleszteni (pl. kis zsebek zárófedeleit csatosra cserélni a lefűzős-patentos helyett), de így is jól használható. Ne felejtsük el azt sem, hogy ez nem hegyitúrazsák, hanem egy katonák részére rendszeresített lövész-menetzsák. Ha most kellene választanom, ismét ilyet vennék.

 Ezúton köszönjük meg Brotan és Dino kollégánk segítségét.

Szólj hozzá

hátizsák katonai alice