2010. nov 17. Bozótnéger
Medveszély!

Medveszély!

Nem csak távoli, egzotikus helyeken, már akár a Kárpátokban is találkozhatunk egy túra során medvékkel. Hasznos tudni, ilyen esetben mennyire vagyunk veszélyben, vagy mi is a megfelelő viselkedés. Sajnos magyar nyelvű irodalmat nem sikerült fellelni a témában egyelőre, így most közreadjuk két erről szóló amerikai eredetű írás saját fordítását.
A két cikkben rengeteg az átfedés, ám részleteikben más-más dolgokat fejtenek ki, és ezért szerintem jól kiegészítik, érthetőbbé teszik így együtt a témát.
 

Tudnivalók medveföldről

A medvék viselkedése
Az egyik dolog, amely oly különlegessé teszi Alaszkát, hogy mindhárom észak-amerikai medvefajnak otthona. Jó eséllyel megadatik számodra az a szerencse, hogy láss egy ilyen állatot. Ám ha mégsem, akkor is mindig ott lesznek a közeledben, mert Alaszka a medvék földje.
A barna illetve grizzly medvék Alaszka délkeleti szigeteitől egészen a sarkvidékig megtalálhatóak. A feketemedvék a legtöbb alaszkai erdőben felbukkannak. A jegesmedvék Észak- és Nyugat-Alaszka jégmezőin, tundráin gyakoriak.

A medvék kíváncsi, intelligens és esetlegesen veszélyes állatok, de a tőlük való alaptalan félelem bajt hozhat emberre, állatra egyaránt. Számos medvével végeznek minden évben puszta félelemből. Segítségedre lehet, ha tiszteletben tartod őket, és megtanulod a felségterületükön való helyes viselkedést, így a medvével való találkozás egyik fél számára sem fog negatív élményekkel végződni.
A legtöbb medve igyekszik elkerülni az embereket. Ha megadod a medvének a lehetőséget, hogy jól döntsön, úgy fog. Rengeteg medve él Alaszkában, és rengeteg ember jár a szabadba, de meglepően kevesen látnak egyáltalán medvéket. És ezeknek is csak egy kis százaléka az, akik valaha fenyegetett helyzetbe kerültek. Egy állami szakértői tanulmány szerint a 20. század első 85 évében összesen csak 20 ember halt meg medvetámadástól Alaszkában. Ezzel szemben tíz év alatt, 1975-85 között 19 emberrel kutyák végeztek .
A legtöbb ember, aki medvét lát a szabadban, a túra egyik fénypontjaként emlékszik vissza rá. E fenséges élőlények jelenléte emlékeztessen bennünket, milyen szerencsések is vagyunk, hogy közösen élvezhetjük velük az eltűnőben lévő vadon szépségeit.

Medvék és emberek
A medvék nem szeretik a meglepetéseket! Ha a medvék földjén túrázol, kürtöld világgá a jelenléted — különösen, ahol a terep vagy a növényzet eltakar. Csapj zajt, énekelj, beszélj hangosan, vagy köss egy kolompot a hátizsákodra. Lehetőség szerint csoportban közlekedjetek. A csoportok mindig zajosabbak és így a medvék könnyebben észreveszik. Kerüld a sűrűséget. Ha ez nem megoldható, haladj hátszéllel, így a szagod figyelmezteti a medvéket a közeledtedre. Az elterjedt közhiedelemmel ellentétben, a medvék majdnem olyan jól látnak a szemükkel, mint az emberek, de az orrukban sokkal jobban megbíznak, mint a szemükben vagy fülükben. Mindig hagyd, hogy a medvék tudomására jusson jelenléted.
A medvék az emberekhez hasonlóan csapásokat, utakat használnak. Ne táborozz olyan csapások közelében, amit vélhetőleg használnak. Kerüld ki azokat a helyeket, ahol halak, állatok tetemeit látod, vagy érzed, vagy dögevőket látsz gyülekezni. Lehet, hogy egy medve élelme van ott, és ha ő maga is a közelben jár, esetleg agresszíven fogja védelmezni a készletet.

Ne szorítsd sarokba a medvét! Adj neki elég mozgásteret. Némelyik medve toleránsabb a többinél, de mindegyiknek megvan a személyes tere, az a távolság, amin belül már veszélyeztetve érzi magát. Ha beletévedsz ebbe a zónába, lehet, hogy agresszívan reagál. Medvék fotózásához használj teleobjektívet, a közellopózással ugyanis belekerülhetsz ebbe a veszélyes távolságba.

A medvék állandóan ennivalót keresnek. Csak hat hónapjuk van, hogy a téli álomra elegendő zsírréteget halmozzanak fel. Ne hagyd, hogy rászokjanak az emberi ételre vagy hulladékra. Nagy butaság és ráadásul illegális a medvék etetése, akár szándékosan, akár étel vagy hulladék szabadon hagyásával. Főzz messze a sátortól, tárold a táboron kívül az élelmet. Lógasd fel az ételt úgy, hogy a medve ne érhesse el. Ha nincsenek fák, tárold az ételt légmentesen, vagy speciális, medvebiztos tárolóban. Ne feledd, hogy a kedvenc háziállataid és eledelük is vonzó lehet a medvék számára.
Tartsd tisztán a táborhelyet. Mosogasd el az edényeket. Kerüld az illatos ételeket, mint a szalonna, füstölt hal. Ne hagyd, hogy a ruhád átvegye az étel szagát. Égesd el teljesen a hulladékot és vidd magaddal maradékot. Az étel és a hulladék egyformán vonzó a medvék számára, ezért kezeld mindkettőt egyforma alaposan. A hulladék elföldelése teljesen felesleges időtöltés. A medvéknek remek a szaglása, és ásni is jól tudnak.
Ha egy medve épp pecázás közben közelít feléd, hagyd abba. Ha már van egy hal a zsinóron, ne hagyd ficánkolni, egyéb megoldás híján vágd el a zsinórt. Ha a medve megszokja, hogy halat kaphat, amikor egy horgász közelébe megy, akkor rendszeresen vissza fog térni.

Teendők összetalálkozás esetén
Ha medvét látsz, kerüld el, ha van rá mód. Add meg neki a lehetőséget, hogy ő is elkerüljön téged. Ha közelről találkoztok össze, maradj nyugodt. Ritkák a támadások, jó eséllyel nem vagy veszélyben. A legtöbb medvét csak az élelem, a bocsaik és személyes terük védelme érdekli. Ha megszűnik a fenyegetés, mennek tovább a dolgukra. Ne feledd a következőket:
Azonosítsd magad! Add tudtára, hogy emberfélével van dolga. Beszélj hozzá normál hangon. Integess a karjaiddal. Segíts a medvének, hogy beazonosíthasson. Ha nem jön rá, hogy miféle vagy, akkor esetleg közelebb jöhet, vagy felállhat a hátsó lábaira, hogy jobban lásson, vagy érezze a szagod. Az álló medve általában kíváncsi, nem pedig fenyegető. Megpróbálhatsz lassan, óvatosan eloldalogni, de ha a medve követ, állj meg és ne mozdulj.
Ne szaladj! Képtelenség lefutni egy medvét. Mértek már olyat, amelyik 50 km/órával rohant, és a kutyákhoz hasonlóan a menekülőket veszik üldözőbe. Gyakran blöff-támadásokat hajtanak végre, néha 3 méterre is megközelítve az áldozatot, fizikai érintkezés nélkül. Folytasd a hadonászást a karjaiddal, és a hozzá való beszédet. Ha nagyon közel jönne, kiabálj rá, és legyél agresszívebb. Ütögess össze lábast, edényeket. Használj zajkeltő eszközöket. Viszont soha ne próbálj medve hangot imitálni, és ne sikíts.

A nőstény medvék hevesen védelmezik bocsaikat. Nagy hiba a kölykök és az anyjuk közé keveredni. Az anyamedve agresszíven reagálhat, ha veszélyben érzi utódait.

Ha megtámadott…
Ha a medve tényleg megtámad, két lehetőséged van: halottnak tetetni magadat, vagy harcolni. Hogy melyik a jó választás, az attól függ, hogy fenyegetésre reagálva támadott meg, vagy kaját keres. Tetesd halottnak magad, ha egy olyan grizzly medve támadott meg, amelyet váratlanul megleptél, vagy a zsákmánya közelébe keveredtél, vagy egy nőstény, amely a bocsait védelmezi. Feküdj hasra, vagy kucorodj össze magzatpózba, és kezeiddel védd a tarkódat. A medve általában felhagy a támadással, ha úgy érzi, megszűnt a fenyegetés. Maradj mozdulatlan, ameddig csak lehetséges. Ha mozogsz, és a medve meglátja, vagy meghallja, lehet, hogy visszafordul, és ismét támad. Ritkán, de megeshet, hogy magányos feketemedvék, vagy grizzlyk, élelemként tekintenek az emberre. Vedd fel a küzdelmet azokkal a medvékkel, amelyek követnek, vagy rád törnek a sátorban, épületben. A fekete medvékkel vedd fel a küzdelmet, a körülményektől függetlenül.

Önvédelem
A tűzfegyverek soha nem helyettesíthetik a józan észt a medvével való találkozásnál. Ha nincs rutinod fegyverhasználattal vészhelyzetben, sokkal valószínűbb, hogy a fegyver fog megsebezni, mint a medve. Egyes alaszkai nemzeti parkokban tilos a fegyverviselet, ezért előre tájékozódj.

Egy 30-as Magnum, vagy 12-es kaliberű sörétes puska tökéletes választás, ha medvére kell lőni. A maroklőfegyverek, mint például a 44-es Magnum viszont elégtelenek lehetnek, különösen gyakorlatlan kézben.

Az állami törvények lehetővé teszik egy medve önvédelemből történő megölését, ha nem provokáltad, és nincs más választás. De a trófeát (az irha és a koponya) be kell szolgáltatni a hatóságoknak.
Sikeresen alkalmaztak már kapszicin (erőspaprika alapú) gázsprét is medvék ellen. Ezek 6-7 méterig lehetnek hatásosak. Ellenszélben, vagy járműben alkalmazva elképzelhető, hogy a használó önmagát fogja ártalmatlanítani. Tegyél megfelelő óvintézkedéseket. Ha viszel magaddal gázsprét, mindig tartsd kéznél, és tudd kezelni.

Összefoglalva:

  • Kerüld a váratlan, közeli találkozást a medvékkel; figyeld a medvékre utaló jeleket és csapj jó nagy zajt!
  • Ne szorítsd sarokba a medvét, hagyj neki elég személyes teret!
  • Ne szoktasd rá őket az emberi ételre, hulladékra azok helytelen kezelésével!
  • Gondolkozz, higgadj le, azonosítsd magad, ne menekülj!

A legtöbb esetben a medvék nem jelentenek veszélyt, de megfelelő figyelmet kell fordítani rájuk. Ha a medvék földjén jársz, légy óvatos, és élvezd eme fenséges állatok látványát természetes élőhelyükön.

A cikk szövegének eredetije egy medvékről szóló ismertetőanyagból származik, mely az Alaszkai Hal- és Vadgazdálkodási Minisztérium és más állami és szövetségi hivatalok együttműködésével készült.


 A medvék és te

Semmi sem tudja garantálni a biztonságodat medveföldön, de a medvék ismerete és a megfelelő magatartás jelentősen csökkenti a kockázatot. Sokáig az volt a közhiedelem, hogy a medve viselkedését illetően csak az az egy biztos, hogy semmi sem biztos. Az Alaszkai Hal- és Vadgazdálkodási Minisztérium biológusai ezt máshogy látják.
- A medvék indokok alapján cselekszenek, az csak a mi megnemértésünkből fakad, hogy a viselkedésük kiszámíthatatlannak tűnik - mondja John Hechtel, a minisztérium biológusa, aki 18 éve tanulmányozza a medve-ember találkozásokat.
Munkája során számtalanszor került a veszély lehetőségét hordozó helyzetbe, mégsem mesél hajmeresztő történeteket támadásról. Mivel érti a medvék viselkedését, képes egyszerű taktikákat alkalmazni és elkerülni a veszélyes szituációkat.
Az olyan emberek, akik sok éven át foglalkoztak medvékkel, általában igen kevés (vagy épp sehány) életveszélyes helyzetről tudnak beszámolni. Jó példa erre Sandy Jamieson, aki medve-szakértő volt 30 éven keresztül. Alaszka legeldugottabb, és medvék által legsűrűbben lakott területein vezetett vadászokat, és meg sem tudná már számolni, hány alkalommal futottak össze macival. Mindemellett összesen egy alkalommal kényszerült rá, hogy önvédelemből végezzen eggyel.
Hechtel szerint a legtöbb medve-ember konfrontáció elkerülhető volna, ha az emberek a medvék felé nagyobb megértést és tiszteletet tanúsítanának. Sajnos gyakran tapasztalja, hogy az emberek mennyire helytelenül viselkednek ezekkel az állatokkal szemben.
- Láttam már jópár hülyeséget, például amikor valaki egy legelésző medve mellé dobott egy követ, néhány jobb fotó kedvéért. Az esetek 95%-ában az emberek a felelősek, hogy a medvével való találkozás jó vagy rossz kimenetelű lesz.”

A legtöbb medve óvatos az emberekkel szemben, és bármit megtenne, hogy elkerülje a találkozást. Persze vannak kivételek, mint például az ételre szoktatott medve. Azon medvék amik már kapcsolatba kerültek korábban emberekkel, és tőlük ételhez, hulladékhoz jutottak, kajára szoktatott medvéknek nevezhetőek. A következmény a medvékre és az emberekre nézve egyaránt rossz. Az etetett medve: halott medve. Az ételre szoktatott medvék 95%-a ugyanis később is fog alkalmatlankodni emberek körül, és meg kell, hogy öljék.
Dick Shideler, szintén vadügyi biológus szerint, ha egy medvében egyszer összekapcsolódik az étel fogalma az emberrel, fenyegetést fog jelenteni minden emberre, akivel a továbbiakban találkozik. Ezért az ilyen szoktatás megelőzendő. Shifeler szerint a megfelelő táborozási fogásokkal, élelmiszertárolással és hulladékkezeléssel a medvével történő konfrontáció 90%-ban megelőzhető lenne. A medvék viselkedésének ismerete szintén segít az ilyen szituáció leküzdésében. Ne ijedj meg, ha meglátsz egy téged néző medvét. Az állat felméri a helyzetet, próbál rájönni, hogy miféle szerzettel hozta össze a sors, és hogy veszélyben van-e. Általában amikor felfogja, hogy egy emberre akadt, megy tovább a saját dolgára.

Elkerülhetjük, vagy biztonságosabbá tehetjük a találkozásokat az alábbiak alkalmazásával:

Túrázz ésszel
Légy "figyelmedves": az útkereszteződésekben nézd az erdészet által kitett jelzéseket az aktuális medve-aktivitás kapcsán. Figyelj előre, hogy látsz-e medvét, vagy medvenyomokat. Ne lepd meg a medvéket, csapjál minél nagyobb zajt. Nagyobb csoportban biztonságosabb túrázni, mint egyénileg.
A kutyák problémát jelenthetnek, a kíváncsiságuk nemegyszer hozta már a medvét a gazda nyakára. Legjobb a kutyád otthon hagyni, vagy pórázon vezetni.
Ismerd a különbséget a fekete és a barna medve között. A fekete és a barna -avagy grizzly - medve is előfordul azonos területen. Ne csak a színe alapján akard őket megkülönböztetni, van fahéjszínű feketemedve, és feketeszínű barnamedve is.

Táborozás
Légy tekintettel azokra, akik majd utánad táboroznak ugyanott, ne sodord veszélybe őket!
Kiépített táborhelyen:
- Soha ne hagyd elöl az ételt. Tartsd a járműben vagy medvebiztos ládában.
- Használj medvebiztos szeméttárolót a hulladékhoz.
- Tartsd a tábort tisztán és szagmentesen.

A vadonban:
- Körültekintően válassz táborhelyet. Ne táborozz csapás közelében, lazacos pataknál, állati tetem vagy szemét mellett, elhagyott tűzrakóhelynél (mások hátrahagyhattak ételmaradékot.) Sátrazz egy nagyobb, nyílt területen, ahonnan láthatod, hallhatod az állatvilágot, és ők is láthatnak, hallhatnak téged.
- Legalább 30 méterre menj el főzéshez a tábortól, olyan irányban, hogy a szél ne a tábor felé fújja a szagokat. Ne főzz a táborban, ne főzz illatos ételeket, ne aludj ételszagú ruhában, ne vigyél be ételt vagy testápolót a sátorba. Tárold a táboron kívül az élelmet, edényeket, testápolót, ételszagú ruhákat és a szemetet. Ha vannak fák, tedd a medvék számára elérhetetlen helyre (lásd az ábrán). Ha nincsenek fák, lógasd le egy szikláról, vagy egy hídról, tedd olyan helyre, ami kívül esik a medve látómezején, és ellenszélirányban van a tábortól.
- Vidd magaddal a szemetet. Ne ásd el, mert a medvéknek jó orruk van és kiszagolják.
- Használj sátrat, ne aludj a szabadban.

Élelem elrejtése
- mindaz amire szükséged lesz: egy kb. harmincméternyi, vékonyabb kötél, egy kisebb súly a végére pl. egy nejlonzacskóba tett kő, és maga az élelmiszeres zsák. Többé nem kell fáramásznod.

1. Keress két fát úgy 6-7 méterre egymástól. Dobd át a kötélre kötött súlyt egy 5-6 méter magasan lévő ágon. 2. A kötél másik végét kösd a fa törzséhez. A súlyozott végét dobd át a másik fa hasonlóan magasan lévő ágán is. 3. Kösd az elemózsiás zsákot a kötél közepére. Húzd fel a fára, igazítsd úgy, hogy középen legyen a két fa között, és legalább 4 méter magasan. 4. Kösd a kötél súlyozott végét a fatörzshöz. Ha bármikor élelmiszer kell, oldd ki a kötelet, ereszd le az ételzsákot. Használat után pedig húzd vissza ugyanígy.

Közeli találkozások
A statisztikák szerint medvével való találkozáskor a legjobb, amit tehetsz, hogy:
Ha még messze van, vagy nem látott meg, fordulj vissza, vagy kerüld ki nagyon nagy ívben. Ne zavard meg!
Ha már közel van, vagy észrevett...
Maradj nyugodt. Ritkák a támadások. Lehet, hogy közelebb jön, vagy feláll a hátsó lábaira, hogy jobban lásson. Az ilyenek kíváncsi, nem agresszív medvék. Viselkedj emberként, hogy lássa, ember vagy. Légy határozott, lóbáld a karjaidat, beszélj hozzá hangos, de mély hangon. Ne fuss! Maradj a helyeden, vagy nagyon lassan oldalogj el. Ha követ, állj meg.

Ha támad a medve
A legtöbb támadás blöff. Ne fuss! Még egy olimpiai bajnok sem tudna lefutni egy medvét, viszont a menekülés felélesztheti az állatban a vadászösztönt. Ne próbálj fára mászni, kivéve, ha szó szerint egy karnyújtásnyira vagy a fától, és nagyon gyorsan legalább 9 méterre fel tudsz rajta jutni. Ne hagyd magad, lóbáld a karjaidat, beszélj hozzá hangos mély hangon. A támadó medve gyakran egy méternyire is megközelít, és csak a legutolsó pillanatban változtat irányt.

Ha a medve a táborhelyeden bukkan fel
Űzd el nagyon határozottan. Csapj zajt edényekkel, dobálj felé köveket, ha kell, találd is el. Na hagyd, hogy ételhez jusson!

Ha váratlanul bukkantál fel a medve közelében, vagy ha az elűzés nem válik be, és továbbra is közeledik, vagy támad, tetesd magad halottnak. Húzd össze magad magzatpózba, kezedet tedd a tarkódra, így véded legjobban létfontosságú szerveidet. Feküdj csöndben és mozdulatlanul. A váratlan meglepetés miatt támadó medve általában abbahagyja a támadást, ha úgy érzi, megszűnt a fenyegetés a részedről, "halott" vagy.
Ha egy medve a közeledbe ért, vagy közelít a táborhelyhez, vagy nem megy el a kedve a támadástól, még azután sem, hogy abbahagytad az elűzésére tett kísérleteket, támadj vissza! A harcias medvék gyakran fiatal állatok, amik megfélemlíthetőek, elűzhetőek. Használj egy botot, köveket,  vagy akár kezed-lábad.

Önvédelem

A legtöbb túrázó az alaszkai vadonba nem visz magával fegyvert, hiszen tudják, hogy a legjobb fegyver, a józan paraszti ész. A megfontolt haladás, táborozás elégséges. Ha további védelemre vágysz, vigyél magaddal, és használj erőspaprika-sprét. Az aztán jó lecke lesz a medvének, de nem okoz maradandó károsodást. Beszerezheted a helyi boltokban is. Tájékozódj az adott típus pontos tulajdonságairól.
A nemzeti parkokban engedélyezett a fegyverhasználat is önvédelmi célokra. De ne feledd, több ember sebesül meg saját fegyverétől, mint medvetámadástól. Válassz olyan fegyvert, ami képes megállítani egy medvét, mint például a 12-es kaliberű sörétes puska, vagy a 30-as kaliberű karabély [Itt szerintem a Ruger Mark-14-esre utalnak, ami az M-14-es ifjúsági változata, a legtöbb ijfonc ilyennel tanul vadászni, nagyon népszerű - Monty megjegyzése], és gyakorold a használatát. Minden önvédelemből lelőtt medvét be kell jelenteni és szolgáltatni a vadügyminisztériumnak.
[Forrás: Bears and You]

A cikk fordításához nyújtott segítségéért köszönet Montynak és BDzsínek.


UPDATE, FRISSÍTÉS! Közben bejelentkezett B. barátom, aki az alábbi történetet kívánta megosztani blogunkkal, köszönet érte!

2004-ben Kaliforniában, a Sierra Nevada-hegységben táborozhattam amerikai magyar cserkészekkel. Itt gyakoriak voltak a medvék, köszönhetően, hogy a turisták etették őket (akármennyire tilos volt) na és persze a medvék rájártak a táborozók cuccaira. Alapvető utasítás volt, hogy senki nem hagyhat a sátrában élelmiszert, és a pipere cuccot egy lavórban kellett a sátor mellett tartani. Ez az óvintézkedés (és, hogy betartottam) mentett meg attól, hogy egyik reggel benézzen egy barnamedve a sátorba. Úgylátszik vonzotta az európai szappan és borotvahab. Ez utóbbit meg is kóstolta, melynek köszönhetően a sátor környéke habos lett és a medve erősen megdöbbent :) (a megtépett neszesszert őrzöm!).
A medvét végül a többi táborozó kergette el összeütögetett edénnyel (jellemző, hogy én csak erre ébredtem fel :) A táborba ezen kívül is rendszeresen bejártak a medvék, széttépett hűtőládák és a kajáskocsi összekarmolt oldala mutatta jelenlétüket (külön erre a célra volt egy kisteherautó, amiben medve biztosan lehetett tárolni a tábor egész élelmiszerét). Amikor "portyára" mentünk (egy éjszakát a táboron kívül aludtunk), akkor a cikkben vázolt módon erősítettük fel a vacsoránkat és a szemetet, nem is volt belőle problémánk. Tapasztalatból mondhatom (mert azért ébren is sikerült összefutnom eggyel), hogy az ott élő barna medvét könnyű elzavarni, és igen dagadt jószágok (július elején volt). A kaliforniai magyarok sokkal jobban féltek a pumától, és ha alacsonyabban jártak (a tábor kb. 2300 méteren volt) a csörgőkígyótól.

Szólj hozzá

állat medve túrázás túlélés felkészülés természetjárás táborozás