2010. aug 30. Monty H.
Guarder taktikai zsák

Guarder taktikai zsák

A mostanában oly népszerű „3 napos, MOLLE-kompatibilis taktikai zsákok” közül már mi is bemutattuk a Viper cég két gyártmányát. Mivel a minőségi különbségek sokszor legalább annyira jelentősek, mint az árbéli eltérések, érdemes más gyártók hasonló termékeit is szemügyre venni. Következzék most a Guarder hasonszőrű hátizsákja, melyet elsősorban az eltérések bemutatása végett vettünk elő - aki tehát nem ismeri még a fenti kategóriát, annak javasoljuk, hogy először olvassa el korábbi cikkünket.

A Guarder is több színben gyártja a típust, többek között olajzöldben, drappban és woodland terepszínben. A gyári adatok szerint üres tömege 1500 gramm. Első ránézésre nem sok különbség akad a Viperhez képest. A MOLLE-hurkok és a tépőzárak ugyanott helyezkednek el. A derék- és mellpántok ugyanúgy leszerelhetők. Méretre és fazonra lényegében teljesen megegyeznek, az eltérések a részletekben rejlenek.

Először is ennek a zsáknak az alapanyaga nagyrészt 1000-es Cordura (bizonyos részein 500-as), értsd, eredeti DuPont Cordura, vagyis strapabíróbbnak ígérkezik. A MOLLE-hevederek nem a jól ismert, ripszalagra emlékeztetnek, hanem szintén cordurából szabott pántok. Nem vagyok abban biztos, hogy éppen egy hátizsákon ennek a változtatásnak sok értelme lenne, bár egyesek szerint az ilyen szalag nem képes használat során úgy begyűrődni, mint a ripszalag. A beszabályozó hevederek műanyag dugzáras csatjainak elfűzője szerencsére jól tart és nem enged ki használat közben. A vállpánt D-gyűrűi fémből készültek. Az igazi meglepetés mégis belül éri az embert: a Viper termékétől eltérően itt nemcsak a vizestömlő elhelyezését segítő rekesz kapott helyett, hanem három további, tépőzárral csukható tok. Így a két nagyobbik belső tér 3 olyan rekesszel bír, ami nagyban segíti az apróbb használati tárgyak pakolását (méretük nagyjából egy közepes könyvének felel meg). A külső nagy térben ezenkívül egy azonosító biléta számára kialakított ablakocska is megtalálható. A vizestömlő kivezetőnyílását itt már nemcsak elasztikus szalag, hanem tépőzár is védi, bár ez utóbbinak szükségességéről nem vagyok meggyőződve. Kialakítás terén a hátizsák tehát jobbnak bizonyult vetélytársánál.

A cipzár vastag fekete típus. Elég tartósnak látszik, bár a színválasztással nem vagyok kibékülve – ez a kérdés a többi gyártónak nem okozott gondot. A cipzárkocsikról ráadásul lefelejtették a fém fityegőt és már gyárilag ejtőernyőszsinór van belefűzve. Taktikai oldalról nézve ez természetes, civil oldalról nézve felesleges (egy belehelyezett kulcstartó-gyűrűvel ez persze javítható, de ennyi pénzért már kissé zavaró).

A típus mostanság 23-25 ezer forint körül elérhető. Nem a legolcsóbb típus, de figyelembe véve a hasonló civil és katonai zsákok árfekvését, távolról sem a legdrágább. Aki megengedheti magának, hogy ne a legolcsóbb kategóriával kezdje, annak bátran ajánlom.


Összefoglalva:

Név: Guarder taktikai hátizsák
Szín: olajzöld, fekete, drapp és különböző terepszínek
Űrtartalom: 45 liter

Negatívumok:
Fekete cipzár, fém fityegő nélkül

Pozitívumok:
Elegáns taktikai jelleg
Viszonylag tartós
Átgondolt kialakítás
Belső tok a vizestömlőnek
Moduláris jelleg és tépőzáras foltok

Szólj hozzá

hátizsák molle