2010. máj 18. Monty H.
Propper Public Safety Tactical nadrág

Propper Public Safety Tactical nadrág

Abban valószínűleg egyetértünk, hogy túrán – rögtön bakancsunk után – a nadrágunk a legfontosabb ruhadarabunk. Nemcsak a fizikai hatásoktól véd minket, hanem felszerelésünk tárolásában és hordozásában is szerepet kap. Bizonyára mindenkinek megvan a saját favoritja, de mivel újabb modellek is felbukkannak, néha nem árt szemügyre venni a legfrissebb kínálatot.

A Propper gyártmányú „Public Safety Tactical” nadrág homok, olív, fekete és sötétkék színekben kapható. Gyorsan hozzátenném, hogy lényegében ugyanezt a típust gyártja más cég is, például az 5.11 vagy a Mil-Tec, vagyis akinek más szín kedves, nyugodtan nézzen körül a piacon.

Ami már elsőre is nagyon megtetszett, az az egyszerre esztétikus és ránézésre is tartós kialakítás. Anyaga 65% műszál, 35% pamut, a külső réteget pedig – a reklám szerint – DuPont Teflon bevonattal vonták be, ami a kosz- és vízállóságot javítja, illetve az anyag nem ugrik össze, nem gyűrődik és nem fakul. (Eddigi tapasztalataim alapján ez igaz is.) Fazonja enyhén szűkülő. A fenék- és a térdrész dupla rétegű. Szinte mindegyik varrás dupla.

Összesen hét zsebbel rendelkezik. Először is ott vannak a hagyományos mellső vágott zsebek, melyek kellően mélyek, és a jobb oldali alján még egy apró rejtett zseb is található. A farzsebek a szokásosnál szélesebbek, egészen az oldalsó varrásig futnak. Középen gomb helyett tépőzárral lehet őket zárni, és mindkettőben találunk rejtett zsebet is. Az oldalsó combzsebek is tépőzárral zárhatók; a klasszikus BDU-nadrágokénál természetesen szűkebb és kisebb zsebekről van szó, melyek civil használatra előnyösebbek. A bal oldali felett még egy mobiltartó zseb helyezkedik el, szintén tépőzáras kivitelben, melyben egy átlagos méretű maroktelefon (például egy Nokia 6220 Classic) simán elfér. Ezt mondjuk szerencsésebb lett volna talán a jobb oldalra tenni, pláne azok miatt, akik nem telefont, hanem mondjuk nagyobb zsebkést szeretnének benne elhelyezni. A tépőzárak tartósságáról egyelőre nem tudok nyilatkozni.

A derékrész kétoldalt gumírozott, így megfelelő méretválasztás mellett derékszíj nélkül is kényelmesen viselhető. Öt övbújtató kapott helyet rajta, melyek akár hat centiméter széles derékszíjat is képesek befogadni. Szélességüknél fogva igen tartósnak látszanak, viszont aki kampós rögzítésű nadrágtartót szeretne viselni hozzá, az emiatt hoppon marad. A jobb mellső övbújtató alatt egy fém D-gyűrű található. A slicc cipzáras, felül patenttel gombolható. Fontos részlet, hogy a nadrág szárának alján összehúzó zsinór nem található.

Már a felpróbálásnál megdöbbentem azon, milyen kényelmes viselet, és ez az érzés azóta is megvan. Túrán és a mindennapokban is viseltem, eddig főleg a hideg évszakban. Merem állítani, eddig ez a legjobb nadrágom. Ami az árat illeti, nem a legolcsóbb, de aki tartós és kényelmes sokzsebes nadrágra vágyik, gondolkozzon el egy ilyenen. Ez a darab tényleg megéri az árát.

Durván három év telt el azóta, hogy az első ilyen nadrágomat megvettem, így érdekes lehet hosszú távú tapasztalataimat is összegezni. Először is: nagyon sokat hordtam. Nyugodtan állíthatom, hogy az eltelt idő durván 60%-ában ez volt rajtam, vagyis többet viseltem, mint egy átlagos nadrágot. Továbbra is úgy érzem, ez az egyik legjobb típus, amit valaha használtam, és az utolsó fillérig megérte az árát. A koszállóság terén nem hagyott cserben, világos színe ellenére sem maradt rajta folt. Tépőzárai természetesen megérezték a kitartó használatot, de valamennyire most is tartanak. A gépi mosások hatása viszont szerintem méretcsökkenést idézett elő - ezt azért mondom, mert van egy keveset használt, keveset mosott zöld változatom is, és az ennél bővebb, holott ugyanaz a méretezése. A kopásállósága valóban jobb a hagyományos anyagból készült darabokhoz képest, de a comb belső oldalán már nagyon elvékonyult a felülete, és nem akarom megvárni, míg kilyukad, ezért hamarosan újat veszek.

Végül egy rövid videó, angol nyelven: 

Szólj hozzá

értékelés ruházat nadrág