2010. máj 11. Bozótnéger
Természetjárók enciklopédiája

Természetjárók enciklopédiája

Magyar nyelven a mai napig sincs túltengés az erdei élet gyakorlatias tudnivalóit taglaló könyvekből. Az ilyen kiadványok nagy része a "túlélés" varázsszó hazai felbukkanásával a 90-es évektől kezdve jelent meg, ám néhány értékes műre szerencsére már korábbról is van példa. Az egyik legjobb Mirko Vosátka: Természetjárók enciklopédiája című könyve.

Mirko Vosátka (1911-2004), becenevén "Grizzly" a cseh természetjárás egyik legnagyobb alakja, természettudós, természetvédő valamint cserkészvezető és -kiképző volt. Rengeteg tapasztalatra tett szert táborozásban, túrázásban - szárazföldön és vízen egyaránt. [Az életrajzi adatokért köszönet Kismedvének.]


A Természetjárók enciklopédiája 1978-ban jelent meg magyarul. A könyv valóban enciklopédiaszerűen épül fel hosszabb-rövidebb szócikkekből. Érdekes megközelítés, bár nekem amúgy szimpatikusabb lenne a témánkénti tagolás, mert például egy adott csomót sohasem a neve alapján fogok megkeresni, hanem mondjuk a kötéltechnikák fejezethez lapoznék ha ilyen érdekel.

Az érintett témakörök: kötélhasználat (csomózás, fonás, kötéltechnikák), vízi jártasság (kenuzás, vitorlázás, hajótípusok, vízi műtárgyak, technikák),  felszerelés (eszközök, szerszámok, ezek használata és karbantartása), tábori építmények, tábori élet, sátrazás (sátorverés, sátorfajták, kényelem a sátorban), menedékek, elsősegély, tűz (kezelés, sütés-főzés tűzön), víz (vízszerzés, víztisztítás), tájékozódás (térképészet, terepismeret, tájolás, jelzések, jeladás, eszközök, becslés), természetismeret (állati nyomok, növények, gombák, csillagászat), időjárás (működése, szél, felhők, mérőeszközök).
A könyv méretre is tekintélyes, közel 400 oldal, tele rengeteg fekete-fehér rajzzal, és néhány oldalnyi színessel. A leírás különösen gyakorlatias, minden technika részletes ismertetésre kerül, az ábrák nagyon jól mutatják a lényeget. Több helyen egy jelenség megértéséhez szükséges alapvető fizikai ismereteket is bemutatja. Nem csak a tábori építmények, de számos egyéb eszköz házilagos elkészítését is ismerteti.
Természetesen találunk mostanra kevésbé  aktuálisnak nevezhető cikkeket a könyvben, ám az egyszerű fogások és a fizikai, biológiai tények, törvényszerűségek soha sem avulnak el.


A könyv eredeti ára 52 Ft volt, de így 32 évvel a megjelenése után örülhetünk, ha ennek 32-szereséért be tudjuk szerezni egy antikváriumból.
Kötelező darab!

Természetjárók enciklopédiája
Írta: Mirko Vosátka
Madách Kiadó, Pozsony, 1978
394 oldal

 

Szólj hozzá

táborozás túlélőkönyv