2010. már 14. Monty & Bozótnéger
Túlélés (Len Cacutt)

Túlélés (Len Cacutt)

A hazánkban megjelent túlélőkönyvek egyik legelső darabja volt a Hajja & Fiai Kiadó által 1995-ben kiadott Túlélés.

A Len Cacutt szerkesztette kötet bevallottan a NATO kiképzési kézikönyvei nyomán készült, bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a tartalom szinte teljesen azonos formában már a nyolcvanas évek végétől kezdődően publikálásra került, méghozzá a Combat&Survival című magazinban, s ebből ollózták össze a könyvet. Akkoriban a szóban forgó folyóirat még sokkal inkább szólt arról, amit a címe sugall, de mivel ennek a sajtóorgánumnak a bemutatása egy későbbi cikkünk témája lesz, ebbe most ne menjünk bele.

A könyv katonai jellegéből adódóan a harci túlélésre összpontosít, és inkább érintőlegesen, vagy egyáltalán nem foglakozik a klasszikus túlélés számos altémájával. Az első fejezet a védőfelszerelésről szól (golyóálló mellények, személy és jármű álcázás, tűz), a második az atomcsapás túléléséről, a harmadik a személyi felszerelésről (a ruházattól a málháig), a negyedik a fogságról, vallatásról, szökésről és a veszélyes állatokról, az ötödik a szabadban való életről a különböző égöveken (menedéképítés, sarkvidék, dzsungel, tűzgyújtás, betegségek), az utolsó pedig az élelemről (fejadag, vízszerzés és -tisztítás,  eszközkészítés, túlélőkés, csapdázás).
A képanyag igen gazdag – e téren veri szinte az összes konkurens kötetet –, az információmennyiség már nem annyira. A könyv eredetéből következő érdekesség, hogy az összes alfejezet pontosan 4 oldalt tesz ki. Ez azonban a tartalmat is korlátozza, hiszen így nem lehetett minden témáról megfelelően részletesen írni.

További negatívum egyes felszerelések bemutatásánál azok aktualitása, pontosabban ennek hiánya. Például, bár a kötet már a kilencvenes években jelent meg, a személyi málhánál érdekes módon a nyolcvanas évek közepén leselejtezett 58-as mintájú brit szereléket vesézik ki, és a korszerű PLCE-szerelék épphogy csak említésre kerül. Ugyanez a probléma mondható el a hátizsákoknál a Bergen ősrégi változatáról, mely csak érdekességképpen állhatja meg a helyét. Több helyen visszaköszön a hidegháborús hangulat, mely azért már a könyv megjelenésekor is a múlt volt. Érthetetlen, hogy miért került bele a szökési és bujkálási részbe teljesen feleslegesen a vadászatot jelentősen megkönnyítő „Ruger 10/22-es, hangtompítós, félautomata, tartótokkal is ellátott puska” (95. oldal), melynek előfordulási valószínűsége egy ellenséges területen ragadt katonánál még a nullánál is kisebb…

A már említett képanyag összességében jól kiválogatott, bár egy-két fotónak nincs túl sok teteje. Kedvencem a 175. oldalon található kép, amelyen mindmáig hiába keresem a SEAL-katonánál a képaláírásban szereplő Gerber harci kést), vagy túl van magyarázva (a 176. oldal keletnémet határőrének „Sykes-Fairburnre emlékeztető rövid tőre”, melyről csak a vak nem mondja meg, hogy egy Kalsa-bajonett), illetve itt-ott befigyel egy-két fordítási hiba (például a ranger esetében, akit „lovas csendőrnek” titulál a fordító a 177. oldalon). A mellékelt vonalrajzok és festmények viszont jól kiegészítik a szöveget és a fotókat.

Érdekesség, hogy a könyv alapjául szolgáló eredeti cikkek írói között az akkor még meglehetősen fiatal és legalább annyira ismeretlen Ray Mears is ott van, aki több mint húsz cikket írt anno a Combat&Survival magazinba, ő a klasszikus túlélést boncolgató alfejezetek szerzője. Némelyik fényképen is felfedezhetjük. Megemlítendő, hogy ezek Mears első publikációi voltak, és több dolgot ma már nem úgy tanít, mint ahogy ezekben a cikkekben leírta. Sajnos ez a szakasz is tartalmaz hiányosságokat, például a vízszerzésnél illendő lett volna megemlékezni arról, hogy a desztillált víz, csapadék önmagában, sópótlás nélküli fogyasztása nem igazán egészséges…

A kötet egy nagy érdeme, hogy ez volt az első és nagyon sokáig az egyetlen színes, magyar nyelvű túlélőkönyv, ami kicsit szégyen, még akkor is, ha az egyszerűbb kivitel alacsonyabb árat is jelent… Tudni kell, hogy létezik egy azonos formátumú párja, mely Combat (Harcászat) címen jelent meg – de nem nálunk. Ez a kiadvány talán még jobban megállja a helyét a maga kategóriájában. Olyan témákkal foglalkozik, mint a járőrözés, a gyalogsági alakzatok, tűzfegyelem, felderítés, városi harc, és így tovább (mindezt szintúgy a régi Combat&Survival magazin hasábjairól vették át). Nagy kár, hogy a Hajja&Fiai ezt már nem tartotta kiadásra érdemesnek.

Összefoglalva a Túlélést egy olyan népszerűsítő kiadványnak nevezhetnénk, amely könnyen felkelti az ember érdeklődését a szabadban való élet felé, és bizonyos témákról egészen jó, de nem teljes áttekintést is ad. A téma rajongóinak mindenképp ajánljuk a fentiek figyelembe vétele mellett.
A kötet ma már nemigen kapható, legfeljebb antikváriumokból beszerezhető. Eredeti ára emlékeink szerint 3990 forint volt. 


Túlélés (Survival)
Szerkesztette: Len Cacutt
Hajja&Fiai Kiadó, 1995, 2000
Fordította: Kozsup István
188 oldal

Szólj hozzá

túlélés katonai ray mears túlélőkönyv