2023. aug 18. B0zót
Bushcraft Világszimpózium 2022

Bushcraft Világszimpózium 2022

2022 nyarán Walesban, a Bala-tó partján gyűltek össze a bushcraft, túlélés, primitív készségek, természeti környezetben való boldogulás témakörének szakértői és oktatói a világ különböző részeiről, hogy gondolataikat, tapasztalataikat egy élőben megtartott szakmai fórumon osszák meg egymással.

...

Tovább Szólj hozzá

elemzés túlélés értékelés egyesült királyság bushcraft bozótművesség paul kirtley mors kochanski bushcraft történelem bushcraft kultúrtörténet

2023. jún 26. Monty H.
Cél a Kinizsi Százas – A 2023-as túra tanulságai

Cél a Kinizsi Százas – A 2023-as túra tanulságai

Idén nem szándékoztam részletes úti beszámolót írni a K100-ról , viszont a tanulságok számba vétele most is aktuális, hiszen az egyik visszatérő kérdés a készülés során, hogy mit csinálhatnánk idén másként, de lehetőleg jobban, illetve mindezekből mi válik be és mi nem. Lássuk tehát, hogy egy jó hangulatú, 22:39-es teljesítéshez mi is kellett nekem. 

mem_7.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

túrázás hátizsák felkészülés gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100

2023. máj 31. Monty & Bozótnéger
5.11 Rush hátizsákok

5.11 Rush hátizsákok

Soha véget nem érő törekvésünk, hogy megtaláljuk az ideális hátizsákot… Ami persze nem létezik, hiszen céltól, időtartamtól és egyéb tényezőktől függően mindig másra van szükség, de tény, hogy vannak típusok, amelyek kiemelkedően jól teljesítenek egy-egy tágabb kategóriában. Az 5.11 cég pedig évek óta piacon tart egy mára igen népszerűvé vált taktikai hátizsák szériát. Ez a Rush sorozat, amelynek tagjai 12, 24 és 72 elnevezést kaptak. A számok az alkalmankénti használat időtartamára utalnak órában mérve, azaz fél-, egy- és háromnapos hátizsákokról beszélünk. Ezeket több mint hat éve rendszeresen használjuk hol napi szinten, hol túrákon és külföldi utazások során, más szóval bőséges tapasztalatunk van velük ...

Tovább Szólj hozzá

elemzés túrázás hátizsák túlélés értékelés természetjárás bushcraft hordfelszerelés

2023. máj 16. Monty H.
Kinizsi100-podkaszt

Kinizsi100-podkaszt

Bár hazánk egyik legnépszerűbb teljesítménytúrájáról már sok mindent leírtunk , egy ideje mozgolódott bennünk az ötlet, hogy egy kicsit közvetlenebb módon is átadjuk a témába vágó tapasztalatainkat. Ennek eredménye lett három, nagyjából félórás podkaszt-epizód, amely a múlt héten került ki a YouTube-ra. 

Hárman ültünk le erre a beszélgetésre: Milán, Öcsi és Monty, összesen 27 teljesítéssel, vagyis elegendő tudással, hogy főleg az elsőbálozóknak átadhassunk néhány hasznos információt. A technikai háttérről Zsiga barátunk gondoskodott, a szerkesztésben pedig Bozót kolléga segédkezett. Köszönjük mindenkinek. 

Az első rész a felkészülésről és az egészségügyi vonalról szól, a második a ...

Tovább Szólj hozzá

túrázás gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100

2023. máj 05. B0zót
Erdőjáró Rúfusz – gyerekkönyv a természetjárásról és bushcraftról

Erdőjáró Rúfusz – gyerekkönyv a természetjárásról és bushcraftról

Csehországban komoly hagyománya alakult ki a természetjárásnak, táborozásnak, illetve a woodcraft-bushcraft tevékenységnek. Sokaknak Magyarországon is ismerősen cseng például Mirko Vosátka neve, aki az itthon is fontos alapműnek számító Természetjárók enciklopédiájá t írta. Talán nem is csoda, hogy éppen cseh szerzőtől jelent meg ismét egy könyv ebben a témában, Erdőjáró Rúfusz címmel. Ezúttal azonban nem táborozási kézikönyvről beszélünk, hanem egy rajzokban bővelkedő mesekönyvről, amely elsősorban a gyerekeket célozza, de felnőttként ugyanannyira élvezetes nézegetni.

...

Tovább Szólj hozzá

mesekönyv gyerekkönyv természetjárás táborozás bushcraft

2022. dec 28. Monty & Bozótnéger
Oldaltáskák terepre

Oldaltáskák terepre

A természetjáró emberek többségéről elmondható, hogy foglalkozik felszerelése fejlesztésével és optimalizálásával. Ennek pedig kulcsfontosságú elemét jelentik a hordozóeszközök, azon belül is elsősorban a hátizsák , másodsorban az ilyen-olyan málhaöv, övtok , mellény vagy épp az oldaltáska. Most ez utóbbi használhatóságáról lesz szó, illetve néhány olyan típust is bemutatunk ebből a kategóriából, amelyhez személyesen volt szerencsénk.

...

Tovább Szólj hozzá

elemzés értékelés molle szimatszatyor oldaltáska tarisznya hordfelszerelés

2022. már 15. B0zót
Csapolt tábori kisszék

Csapolt tábori kisszék

Egy erdei táborozás során nagyon gyorsan átalakul a “kényelem” fogalma az emberben. Már egy kidőlt fa is csábító ülőalkalmatosságnak ígérkezik összevetve azzal, mintha a földön foglalnánk helyet. Hosszabb kint tartózkodás alatt azonban még praktikusabb lehet egy saját ülőke készítése helyben talált anyagokból.

...

Tovább Szólj hozzá

erdő fűrész pihenés házilag túlélés építmény barkácsolás kézművesség csapolás néprajz szerszám táborozás fafaragás faművesség bushcraft eszközkészítés ütőfa bozótművesség DIY késhasználat vadonlakó

2021. nov 13. B0zót
John Wiseman: SAS Túlélési kézikönyv – könyvkritika

John Wiseman: SAS Túlélési kézikönyv – könyvkritika

Az SAS túlélési kézikönyv a világ legismertebb, legolvasottabb túlélőkönyve, amely már magyarul is megért két kiadást. Ez maga a nagybetűs túlélőkönyv, legelső megjelenése óta egyfajta referenciaként is szolgál más hasonló művek számára. Eddig 18 nyelvre fordították le, és a világszerte eladott példányszáma állítólag már több millió. Ebben a cikkünkben kielemezzük mi teszi ennyire népszerűvé, és mennyire érdemli meg ezt a kitüntetett figyelmet.

...

Tovább Szólj hozzá

elemzés sas túlélés katonai egyesült királyság felkészülés természetjárás táborozás zsinór bushcraft túlélőkönyv eszközkészítés ütőfa bozótművesség bushcraft történelem bushcraft kultúrtörténet

2021. nov 07. B0zót
Ütőbunkó-készítés és rönkhasítás

Ütőbunkó-készítés és rönkhasítás

Nomád tábori viszonyok közt többféle tevékenységnél is szükség van kalapács jellegű ütőszerszámra, legyen az akár fa hasítás, hasogatás, sátorcövek leverése vagy épp vésővel történő faragás, esetleg csapolt fa szerkezetek összeillesztése.

...

Tovább Szólj hozzá

házilag túlélés kézművesség szerszám táborozás fafaragás faművesség bushcraft eszközkészítés ütőfa bozótművesség vadonlakó

2021. okt 13. B0zót
Nessmuk: Woodcraft – az egyik legelső könyv a táborozásról

Nessmuk: Woodcraft – az egyik legelső könyv a táborozásról

A modernkori természetjárás és táborozás kezdetének egyik legendás alakja volt a "Nessmuk" írói nevet használó George Washington Sears, akinek 1884-ben megjelent Woodcraft című könyve az egyik első ismert kötet a táborozás és természeti élet témakörében.

...

Tovább Szólj hozzá

elemzés életrajz túrázás értékelés vízitúra táborozás kenutúra vadon ultralight bushcraft túlélőkönyv bozótművesség késhasználat vadonlakó bushcraft történelem bushcraft kultúrtörténet

2020. okt 17. B0zót
John Plant: Primitív technológiák – könyvkritika

John Plant: Primitív technológiák – könyvkritika

2015-ben robbant be a köztudatba a Primitive Technology nevű youtube csatorna. A készítője John Plant, az ausztrál srác, aki egy szál térdnadrágban kosarat fon, tüzet fúr, cserepet, agyagedényeket éget, és kunyhókat épít a dzsungelben puszta kézzel. Videón bemutatott tevékenységét már könyv formájában is feldolgozta, amely most magyarul is olvasható.

...

Tovább Szólj hozzá

ausztrália elemzés házilag túlélés értékelés építmény barkácsolás kézművesség szerszám táborozás vadon bushcraft túlélőkönyv eszközkészítés bozótművesség vadonlakó primitív készségek

2020. máj 15. B0zót
Tatonka Kettle rozsdamentes tábori főzőedény

Tatonka Kettle rozsdamentes tábori főzőedény

Manapság nagy a bolti választék a nyílt tűzön sütésre-főzésre használható tábori edényekből. Összeszedtünk néhány megfontolandó szempontot a témában, valamint a számunkra egészen bevált Tatonka Kettle nevű típust elemezzük most alaposabban.

...

Tovább Szólj hozzá

étel elemzés főzés értékelés táborozás gyűjtögetés bushcraft bozótművesség tartóeszköz vadonlakó

2020. ápr 08. B0zót
Csapolt tábori vállfa

Csapolt tábori vállfa

Elsősorban hosszabb erdei táborozáson lehet arra szükség, hogy ruhadarabjainkat kiakasszuk szellőzni vagy száradni – akár mosás, akár csapadék után. Erre a célra néhány helyben talált fadarabból könnyedén összeállíthatunk egy vállfát is, amely így az adott ruhadarabot nem csak gyűrődésmentesen tartja, de nagyobb felületen érheti a nap és a szél.

...

Tovább Szólj hozzá

erdő fűrész házilag túlélés barkácsolás kézművesség csapolás szerszám táborozás fafaragás bushcraft eszközkészítés bozótművesség DIY tartóeszköz késhasználat vadonlakó fecskefark

2019. dec 09. B0zót
Interjú Paul Kirtley bushcraft oktatóval

Interjú Paul Kirtley bushcraft oktatóval

Hogyan látja a bushcraft és túlélési ismereteket az, aki ezek oktatásával foglalkozik? Milyen volt Ray Mears mellett beletanulni a szakmába? És milyen kihívásokkal jár egy bushcraft iskola működtetése? Blogunk számára adott interjút Paul Kirtley hivatásos bushcraft oktató, túlélési szakértő.

...

Tovább Szólj hozzá

növény túlélés tájékozódás egyesült királyság felkészülés természetjárás vadon ray mears bushcraft irány meghatározása bozótművesség paul kirtley vadonlakó

2019. dec 01. B0zót
A vadon felfedett titkai

A vadon felfedett titkai

A túlélési ismereteknek szerencsére egyre bővül a szakirodalma, amelyben a konkrét túlélő- vagy bushcraft-kézikönyvek mellett igen érdekes lehet a téma szakértőinek önéletrajzi beütésű írásait is olvasgatni. Ezek sorába illik André-François Bourbeau: Wilderness secrets revealed: Adventures of a Survivor (magyarul kb: A vadon felfedett titkai: egy túlélő kalandjai ) címmel angol nyelven megjelent kötete.

...

Tovább Szólj hozzá

kanada elemzés életrajz túlélés értékelés vadon bushcraft bozótművesség les stroud bourbeau

2019. sze 15. B0zót
Bushcraft Világszimpózium 2019

Bushcraft Világszimpózium 2019

A legjelentősebb bushcraft szakmai rendezvény magyar szemmel

Mors Kochanski, Les Stroud, Lars Fält és Paul Kirtley besétál egy bárba...kezdődhetne így is egy bushcraftos vicc. Viszont ez nem vicc. 2019 júniusában nem csupán az ők, de a bushcraft és túlélés rengeteg további szakértőjének részvételével zajlott minden idők eddigi legjelentősebb nemzetközi szakmai rendezvénye, a Global Bushcraft Symposium.

...

Tovább Szólj hozzá

elemzés túlélés értékelés zsinór ray mears bushcraft bozótművesség paul kirtley mors kochanski les stroud vadonlakó

2018. jún 27. Monty H.
Cél a Kinizsi Százas – a hosszútávú teljesítménytúrázás titkai: 9. rész – 2018-as beszámolók

Cél a Kinizsi Százas – a hosszútávú teljesítménytúrázás titkai: 9. rész – 2018-as beszámolók

Idén sem hagytuk ki az éves élményrendből kedvenc túránkat, utunk pedig olyan tapasztalatokkal gazdagított minket, amiket mindenképp érdemes beszámolók formájában is megosztani a volt és leendő túratársakkal, már csak azért is, mert sok év kihagyás után, kétgyermekes édesanyaként újra csatlakozott hozzánk Saci, így végre egy női szemmel készült összefoglalót is leközölhetünk.

k100_monty_02.JPG

...

Tovább Szólj hozzá

túrázás gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100

2017. jún 30. Monty H.
Cél a Kinizsi Százas – a hosszútávú teljesítménytúrázás titkai: 8. rész - 2017-es beszámolók

Cél a Kinizsi Százas – a hosszútávú teljesítménytúrázás titkai: 8. rész - 2017-es beszámolók

Úgy tizenhét évvel ezelőtt Kavics barátom írta K100-as megemlékezésében , hogy "az embernek szüksége van efféle látványos kihívásokra." Életkortól függően más és más okból, tehetném hozzá. Harminc (negyven, ötven) felett nyilván másképp állunk azokhoz a mutatványokhoz, amiknek a nagykamaszok vagy az egyetemisták még azért futnak neki, mert még soha nem csináltak ilyet... És saját tapasztalataimból kiindulva azt mondanám, bizonyos szempontból nekik könnyebb. Vannak ugyanis olyan erőpróbák, amik a sikeres teljesítés ellenére is riasztják egy kicsit az embert ennyi év távlatából. A Kinizsi Százas is fenyegetően (vissza)hívogató emlék maradt bennem. És az lett a vége, hogy újra és újra visszatértünk a rajtvonalhoz... Ahogy ...

Tovább Szólj hozzá

túrázás gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100

2017. már 17. Monty H.
100 halálos technika a túléléshez

100 halálos technika a túléléshez

Egy hajdani SEAL útmutatója

Túlélőkönyvek ritkán kerülnek a sajtó kereszttűzébe. És ha nagyon előrerohannék, már most elsüthetném, hogy "most sem", mert ez nem is igazi túlélőkönyv... De ez a kijelentésem bővebb magyarázatra szorul, úgyhogy ne siessünk ennyire előre. Elég az hozzá, hogy tavaly a magyar boltokban is felbukkant Clint Emerson angol nyelvterületen már nagy sikert aratott útmutatója. És jött a felhördülés... Például a magyar rendőrség részéről. Mert szerintük a kiadvány sokkal inkább a kezdő bűnözők és terroristák számára érdekes, és nem szabadna terjeszteni . ...

Tovább Szólj hozzá

elemzés túlélés katonai túlélőkönyv

2016. aug 14. Monty H.
Cél a Kinizsi Százas – a hosszútávú teljesítménytúrázás titkai: 7. rész - 2016-os beszámolók

Cél a Kinizsi Százas – a hosszútávú teljesítménytúrázás titkai: 7. rész - 2016-os beszámolók

Stábunk megszokott tagjai sokéves hiányzás után megint csak vállalkoztak a közvélemény előtt csak Kinizsi Százasként ismert túrán való részvételre. Élménydús élménybeszámolóikat kár lenne kihagyni a téma iránt érdeklődőknek. Elsőként Milán mester, másodjára Monty emlékezik május utolsó hétvégéjére.

 

...

Tovább Szólj hozzá

túrázás gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100

2016. máj 18. Monty H.
A Kinizsi Százas a mi olvasatunkban

A Kinizsi Százas a mi olvasatunkban

A vonatkozó fórumokat elnézve idén is nagy lelkesedéssel indul neki a Kinizsi  száz kilométerének az az 1500 résztvevő, aki belefért a már évek óta tomboló létszámkorlátozásba... Ennek kapcsán, egy spontán ötletnek engedve régi túratársammal együtt papírra vetettük a legfontosabb tudnivalókat, méghozzá a túra nevének kezdőbetűinek megfelelően...

k100_milan_es_monty_olvastaban.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

túrázás gyaloglás teljesítménytúrázás kinizsi 100

2015. már 29. Monty H.
Bear Grylls: Valódi hősök

Bear Grylls: Valódi hősök

"Na, ne már, újabb Bear Grylls-könyv? Ezúttal vajon mit akar eladni nekünk?" Talán vannak egy páran, akik ilyen kérdéssel vették kézbe a néhány hónapja nálunk is megjelent kötetet, és bevallom, bennem is volt némi félsz, de azért ne ítéljünk idejekorán, inkább vizsgáljuk meg alaposabban, mit tett le az asztalra ezúttal korunk egyik leghíresebb túlélő-showmanje.

...

Tovább Szólj hozzá

elemzés túlélés túlélőkönyv bear grylls

Facebook oldaldoboz

Címkék

alice (1) állat (1) alvás (6) andy mcnab (1) ausztrália (2) avar (2) bakancs (2) balkán (1) barkácsolás (4) bdu (4) bear grylls (5) bergen (3) Börzsöny (1) bourbeau (1) bozótművesség (18) bushcraft (29) bushcraft kultúrtörténet (3) bushcraft történelem (3) camelbak (2) chris ryan (1) csapolás (2) cserkész (3) derékszíj (1) DIY (3) edc (1) edzés (1) egyesült királyság (3) elemzés (26) életrajz (3) elsősegély (1) építmény (6) erdély (2) erdő (4) értékelés (27) eszközkészítés (14) étel (4) (1) fafaragás (3) faművesség (2) fecskefark (1) felkészülés (7) fikció (1) folyóirat (1) főzés (2) fűrész (4) galéria (1) gyaloglás (14) gyerekkönyv (1) gyűjtögetés (3) hálózsák (2) hátizsák (12) házilag (7) hegymászás (1) hordfelszerelés (3) irány meghatározása (2) kanada (1) katonai (23) kátrány (1) kenutúra (1) késhasználat (3) kézművesség (5) kinizsi 100 (12) kötél (2) lakatlan sziget (2) lámpa (1) les stroud (2) medve (3) megemlékezés (1) menedék (2) mesekönyv (1) molle (5) mors kochanski (2) Mount Everest (1) nadrág (6) néprajz (2) növény (3) nyírfa (1) öböl háború (2) oldaltáska (1) paul kirtley (3) pihenés (3) pilóta (2) plce (1) primitív készségek (2) ragasztó (1) ray mears (7) ruházat (13) sas (5) sátorlap (2) sivatag (2) szerszám (7) sziklás hegység (1) szimatszatyor (1) szolgálati közlemény (4) szurok (1) táborozás (19) tájékozódás (2) takaró (2) tarisznya (1) tartóeszköz (3) teljesítménytúrázás (14) természetjárás (8) testhelyzet (3) tok (1) tom neale (2) trópus (4) túlélés (42) túlélőfilm (1) túlélőkönyv (13) tuning (2) túrázás (26) ultralight (1) ütőfa (3) vadon (5) vadonlakó (9) vadon szava (2) vendégposzt (1) világítás (1) világvége (1) viper (1) vizestömlő (3) vízitúra (1) zsinór (3) Címkefelhő

Egyéb

Feedek

süti beállítások módosítása