2013. már 10. Monty H.
Bergen PLCE hátizsák

Bergen PLCE hátizsák

Ahogy túlélőkből és túlélési helyzetekből, úgy felszerelési tárgyakból is akadnak legendásak – ilyen például a már bemutatott ALICE-hátizsák, de ilyen a most sorra kerülő Bergen (vagy Bergan) is, mely nemcsak az SAS – és úgy általában a brit haderő –, hanem e blog szerzőinek is egyik kedvenc hátizsákja.
Bergens4.jpg
A brit fegyveres erők a második világháború óta számos típust kipróbáltak Bergen címszóval. A nyolcvanas évek felé haladva jól megfigyelhető, hogyan lettek ezek a málhazsákok egyre ergonómikusabbak és egyre komolyabb kapacitásúak. Ennek a folyamatnak az eredménye lett a PLCE-változat, amely már első pillantásra is nagyon hasonlít a manapság közkedvelt túrazsákok fazonjára, és valószínűleg az első olyan rendszeresített lövész-zsák volt a világon, amely ezt elmondhatta magáról. A Bergennek ma már számos változata és kópiája létezik, ezek mindegyikét természetesen nem is tudjuk bemutatni, legyen elég annyi, hogy a választék hihetetlenül széles.
bergen plce.jpg
Első alanyunk a klasszikus katonai Bergen (PLCE Bergen). Általában olajzöld és DPM terepszínben szerezhető be, és ahogy a PLCE-szereléknél is írtuk, előbbit már inkább csak a tartalékos haderő használja. Erős gyöngyvászonból készül, a varrások tartósak, és nagy általánosságban az egész zsákról elmondható, hogy rendkívül strapabíró. Űrtartalma 100 liter, a két oldalzsebbel pedig további 20 literrel bővíthetjük. Két változata létezik, a „hosszúhátú” és a „rövidhátú”. Előbbi a 185 centiméternél magasabb, utóbbi az annál alacsonyabb katonáknak való. (Igen, odaát még erre is figyeltek a tervezésnél.)
Bergens3.jpg
Az egyrészes belső teret dugzáras csattal záródó pántokkal csukhatjuk. A bepakolt felszerelést szerencsére nem csak a fedősapka, hanem kihúzható esőgallér is védi.
bergen plce fedosapka.jpg
A belső merevítőváz π-alakú, azaz egy vízszintes keresztmerevítőhöz csatlakozik az enyhén széttartó, két hosszanti rúd. Ez egy patenttel és tépőzárral záródó tokban kap helyet a hátsó oldalon, mely megfelelően fixen tartja. Lapos alumíniumból készült, ennek megfelelően könnyű, és jól belesimul a zsák hátába.
bergen merevites.jpgA fedősapka külső oldalán egy zseb figyel, amely kívülről nyitható az oldalt elhelyezett cipzár segítségével. Ezen a felületen 4+2 (kissé igénytelenül felvarrt) fülecske található, ahova további cuccok rögzíthetők. Belső oldalán pedig egy kisebb, szintén cipzáras zsebecske található.
bergen plce radiozseb.jpg
A külső-hátsó zseb eredetileg a járőrrádió tárolására szolgált volna, de a brit haderőknél rendszeresített csajka, illetve a kulacs is passzol bele. Ez a zseb egyrészt cipzárral, másrészt tépőzáras fedővel zárható.

daypack.jpgA két oldalzseb cipzárral és 4-4 csattal rögzíthető. Ezek külső oldalán még helyet kapott 4 hevederfül, ahova egyéb felszerelés rögzíthető. Az oldalzsebek komoly pozitívuma, hogy azokat leszedve és összeillesztve, majd a hátizsákhoz mellékelt külön hámra csatolva egy járőrzsákot (patrol sack, daysack), vagyis egy kis hátizsákot kapunk. (Ez a hám meglehetősen hasonlít egyébként a PLCE-szerelék hámjához.) Ez az extra hordási lehetőség egy sokkal rugalmasabban használható hátizsákot eredményez, és a brit katonák ki is használják ezt a lehetőséget. A természetjáró számára is kézenfekvő ennek használata: ha a nagyhátizsákkal eljutottunk táborhelyünkre, az oldalzsebekből álló kishátizsák tökéletes a táborhelyről kiinduló kisebb (akár egy-két napos) kiruccanásokra. Léteznek egyébként egyéb speciális zsebek – pl. egészségügyi tok, puskagránát tárolótokja, vagy a Web-Tex vízestömlője –, melyek a csatok segítségével rögzíthetők a zsebek helyére.
bergen plce csatok.jpg
Az oldalzsebek vonalában egyébként vízszintes beszabályozó hevederek is sorakoznak, oldalanként három, de a felcsatolt oldalzsebek egy kivételéve takarják ezeket. Ezen pántok alá szükség esetén hosszabb és vékonyabb felszerelési tárgyak is rögzíthetők. Hasonló céllal két levarrt pánt fut a külső zsebecske két oldalán. A zsák alján azonban mindössze egyetlen ilyen fület találunk, középen. (Az ilyen pántok és fülek kihasználásához érdemes bergen plce oldalnezet.jpggumipókokat, illetve elfűzős hevedereket magunkkal vinni.)

A vállpántok kellően párnázottak, de gyárilag nem találunk rajtuk mellcsatot (ennek pótlása szerencsére nem nehéz feladat). Egyes, korszerűbb darabokon még vészleoldót is találunk (lásd még az ALICE-hátizsákot), de a hozzánk elkerülő példányokon ilyesmi nem szerepel. A rajtuk található elfűzők műanyagból készültek. A derékpánt nem távolítható el, de használaton kívül hátrafelé is elvezethető; ez is műanyag dugzáras csattal zárható.

A zsák kialakítása kiváló, jól példázza, hogy katonai felszerelés is lehet viszonylag kifinomult, mégis célszerű és tartós. Felvétel után elég magasan ül, melynek nyilvánvaló célja, hogy a katona derékszíjszerelékének viselését ne zavarja. Sok hasonló társától eltérően akkor sincs gond, ha nem pakoljuk tele, mivel viszonylag kis méretre összehúzható, és ez főleg a fedősapka kialakításának köszönhető. Hordása, még teli állapotban is meglepően kényelmes.

A Bergen beszerzése hazánkban igen nehézkes, mivel a brit katonai felszerelések meglehetősen rendszertelenül érkeznek, illetve kaphatók a hazai boltokban. Ha mégis feltűnik egy-egy darab, az általában oldalzseb nélküli és használt állapotú. Külföldi aukciós oldalakról lényegesen könnyebb megrendelni, de érdemes alaposan utánanézni, mivel úgy árban, mint állapotban igen széles a választék.

Összefoglaló

Név: Bergen hátizsák
Szín: olajzöld vagy DPM
Űrtartalom: 120 liter

Negatívumok:

  • Gyárilag nem rendelkezik mellpánttal
  • Elkélne rá még egy-két külső zsebecske
  • Nehezen beszerezhető


Pozitívumok:

  • Rendkívül tartós
  • Egyszerű, de átgondolt kialakítás
  • Kisebb, kiegészítő zsebek
  • Külső rögzítési pontjainak hála bővíthető
  • Kényelmes
  • Bizonyított és bevált
Brit tengerészgyalogosok Bergen hátizsákokkal
Brit tengerészgyalogosok behajózása. Megfigyelhető, hogy hányféleképpen bővítik személyes málhájuk tárolókapacitását: a legfelső Bergen pántjai alatt a rohamsisak mellett még több hordtok is helyet kapott; a középső kolléga ehhez képest mindössze a fedősapka alá nyomott be némi plusz felszerelést; alul egy régebbi típusú Bergent láthatunk, amire viszont újabb kiadású oldalzsebek kerültek fel, egy kabalafigura kíséretében...
Szólj hozzá

sas hátizsák katonai értékelés bergen plce