2011. okt 24. Bozótnéger
Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben?

Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben?

A természetjárás, túlélés, bushcraft témakörében sajnos viszonylag kevés magyar eredetű könyvvel találkozhatunk. Üde színfolt ezen a téren Dr. Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben? című kötete.

A szerző, Kós Károly (1919-1996) erdélyi néprajzkutató, a neves építész-polihisztor Kós Károly fia. Mindjárt a bevezetőből kiderül, hogy ő maga sem tudta, hogy milyen műfajnak tekintse saját könyvét. Ez nem is csoda, hiszen maga a túlélés és a bozótművesség mint szabadidős tevékenység (legalábbis ezen néven illetve) csak a legutóbbi időkben terjedt el, így érthető, hogy a könyv kiadásának idején nem tudták hova sorolni. Ma már könnyebb  dolgunk van: ez a könyv bizony a bushcraftról szól - néprajzi tálalásban.
Kós Károly leírja, hogy gyermekkorától kezdve izgatta fantáziáját, hogy mihez is lehetne kezdeni a természetben elszakadva a civilizációtól? Rengeteg időt töltött a szabadban, alaposan megismerve az élővilágot. Később gimnazistaként mai értelemben vett túlélőtáborokat tartott társaival. Ezen háttér, és erre épülő néprajzkutatói hivatása teszi őt különösen hitelessé egy ilyen mű szerzőjeként.

 

Lássuk, milyen témák kerülnek elő a könyvben: vadon termő ehető növények és begyűjtésük, gyógynövények, vadászat (módszerek, fegyverek és csapdák), időjárás - népi megfigyelések, közlekedés és teherhordás szárazon és vízen, távközlés, menedékek, kunyhók és berendezésük, tűzgyújtási technikák, sütés-főzés, ételkészítés és ehhez köthető eszközök, ruházat készítés, természeti nyersanyagok használata: fa, kéreg, növények, kő, agyag; művészkedés, természeti energiák felhasználása egyszerű gépekkel.
Az anyag túlnyomórészt a magyar, kisebb részben távoli népek tradícionális életmódján és annak fogásain alapul, és erősen néprajzi szemszögből van bemutatva. Ilyen tekintetben a blogunkon eddig bemutatott túlélőkönyvek közül talán Ray Mears könyve az, amellyel ezzel rokonságba hozható, még ha ez egy nagyon távoli rokonság is.

A könyv stílusa természetesen nem a ma megszokott túlélőkönyvekét követi. Rengeteg témát ölel fel, ám megfogalmazása meglehetősen tömör, és sokszor inkább általános, ismertető jellegű, mintsem gyakorlatias. Ha valamit, talán ezt az egyet lehet hibaként felróni, hogy sokszor egy módszer puszta létéről, esetleg néprajzi hátteréről tájékoztat, ám nem ad részletekbe menő instrukciót a megvalósításhoz.
Például két helyen is szóba jönnek a kéregedények és felhasználásuk. Le van írva, hogy milyen fák kérgét használták ilyen célra, de sajnos olyan részletekbe már nem merül bele, hogy hogyan kell kiválasztani, előkészíteni a megfelelő fát, milyen módszerrel távolították el a kérget, hogyan szárították/áztatták, vagy hogyan dolgozták össze.
Az egyik legérdekesebb szakasznak találom a dörzsöléses tűzgyújtó technikák ismertetését, ahol kiderül, hogy a tűzfúró és a tűzeke módszer hazánkban is használt tűzgerjesztő eljárás volt a nem is túl távoli múltban. Itt is jó lett volna részleteket olvasni ennek eleink által alkalmazott technikai fogásairól, pl. milyen fafajtákat használtak, milyen előkészítési lépeseket tettek a tűzfúróhoz és tűzekéhez, hogyan alkalmazták őket a napi gyakorlatban stb. (Persze valószínűsíthető, hogy ezen ismeretek nem maradtak fenn, így a szerző sem írhatott róluk többet.)

Nagyon jónak tartom a növények felhasználásával kapcsolatos részeket, úgy mint ehető-, és gyógynövények, illetve a növények eszközök-, épületek alapanyagaként való hasznosítását. Az említett (gyógy)növényekhez a könyv végén tartozik egy lista is, ahol a tudományos nevük is felsorolásra kerül (ellentétben a Peter Darman-könyvvel), ami egy újabb jópont a műnek.

A könyvet Kós Károly eredetileg saját gyermekei okulására írta, később egy barátja beszélte rá, hogy jelentesse meg a nagyközönség számára. Végül 1968-ban adták ki Bukarestben. Idehaza 1985-ben jelent meg, így ma már igen nehezen beszerezhető. Ez utóbbi kiadás keményfedeles, az oldalak tördelése a fekete-fehér rajzokkal együtt is igényes kivitelezésű.

Bár a mű elsősorban ifjúságnak szánt kötetként van elkönyvelve, mind a természetjárás, mind a magyar néprajz iránt érdeklődők nagyon érdekesnek fogják találni. Akit pedig a túlélés is érdekel, számos újrafelfedezésre váró fogáshoz kaphat itt ötleteket.

Különösen ajánlott kötet, kár hogy nem ötször ilyen vastag!

Mihez kezdjünk a természetben?
Írta: Dr. Kós Károly
Mezőgazdasági Kiadó, 1985
122 oldal

Szólj hozzá

néprajz természetjárás bushcraft bozótművesség