2010. sze 20. Bozótnéger
Háncskötél készítés tapasztalatok

Háncskötél készítés tapasztalatok

Valószínűleg jópáran egyetértünk abban, hogy a kötél az egyik legsokoldalúbb eszköz, ami az ember segítségére lehet a terepen. Ha nincs nálunk amikor kellene, nem lehetetlen vállalkozás magunknak készíteni. Több alkalommal, többféle alapanyagból próbáltunk már mi is kötelet sodorni, s erősen váltakozó eredményességgel sikerült. Legutóbbi próbálkozásunkról álljon itt egy kisebb képes összeállítás.

Alapanyag gyanánt ezúttal háncsot használtunk. Úgy döntöttünk, hogy 4 szálból próbálunk kötelet sodorni. Két szálból sokkal könnyebb lenne, ugyanakkor a több szál elvileg megbízhatóbb kötelet eredményez. A négy szálat egy egyszerű félcsomóval rögzítettük, majd megkezdődhetett a sodrás.


Ez lényegében csak annyiból áll, hogy minden egyes szálat az óramutató járásával egyező irányban sodrunk külön-külön, ám eközben magukat a szálakat, ezzel ellentétes irányban adogatjuk át egymás fölött. Ennek eredménye az lesz, hogy az egyes szálak csavarodása ellentétes a teljes kötélével, ezek a hatások pedig kioltják egymást, és egy közel egyenes kötelünk lesz.


Ha az egyik szál kezd a végére érni, egy hosszabb szakaszon mellé illesztünk az alapanyagból mégegyet. Talán ez a legnehezebb az egész műveletben, ugyanis, amíg a sodrás következtében az új szál nem kerül bele a kötéltestbe, nagyon könnyen kicsúszik az illesztésnél.

Az elkészült kötéldarabot egy másik félcsomóval zártuk le, bár létezik más, elfűzési technika is. Ezután egy rögtönzött terheléses tesztnek is alávetettük, melyhez egy 10, egy 15 és egy 20 literes teli vizeskannát használtunk, ami így nagyjából 10, 15 illetve 20 kg-os terhelésnek felel meg. Örömmel láttuk, hogy ekkora tömeggel lazán megbirkózik a kötél. Természetesen a kötél viszonylagos rövidsége, és a kannák fülének sima felületű görbülete megkönnyítette a dolgot.



Ezek után még egy 50 literes víztározó edényt is megpróbáltunk fölemelni a kötéllel, ám ennek éles műanyag füle sajnos egyből elvágta.

Úgy tűnik tehát, a napjainkban kapható műanyag zsinórok szakítószilárdáságát messze nem fogjuk egy rögtönzött kötéllel utólérni, ám szükséghelyzetben a legtöbb feladatra talán ez is elégséges lehet. Azzal viszont számolni kell, hogy a kötél sodrása igen lassan halad, így egy hosszabb darabra rengeteg időtt kell majd rászánnunk.

Szólj hozzá

túlélés kötél bushcraft eszközkészítés